ورق رنگی
ورق رنگی در حقیقت ورق های فلزی گالوانیزه هستند که توسط تکنیک های خاصی در صنعت رنگ آمیزی شده اند. ورق های رنگی در شکل های مختلف مانند نوع کرکره ای یا شادولاین، طرح سفال، هلالی یا سینوسی- هشتی و شیروانی فرم داده می شوند. همچنین این ورق ها در تنوع رنگی گسترده از جمله رنگ های قرمز، آبی، سفید، قهوه ای، قهوه ای سوخته، سبز، نقره ای، بنفش، صورتی، زرد و دیگر رنگها در بازار موجود می باشد. در کل باید گفت بسیاری از صنایع تولیدی توسط این ورق ها پشتیبانی می شوند.
ورق رنگی در واقع از جنس ورق گالوانیزه است که طی فرآیند صنعتی به صورت کوره ای رنگ آمیزی شده است. پوشش رنگی علاوه بر زیبایی، سبب افزایش مقاومت ورق در برابر زنگ زدگی، خوردگی و پوسیدگی می شود. در صورتی که ورق گالوانیزه در شرایط محیطی و آب و هوایی نامناسب و بسیار مرطوب و یا در جوار مایعات اسیدی و قلیایی قرار می گیرد توصیه می شود حتماً از ورق های رنگی استفاده شود.به دلیل تفاوت در مراحل تولید این محصول با سایر ورق ها، قیمت ورق رنگی نسبت به قیمت ورق سیاه و گالوانیزه بیشتر است و سبب افزایش هزینه های پروژه می گردد با این حال به دلیل مقاومت بالا و ظاهر زیبا همواره مورد توجه مصرف کنندگان بوده است.
مشخصات ورق رنگی
- ورق های رنگی توسط رنگ آمیزی الکترواستاتیک ورق های گالوانیزه تولید می شوند.
- ضخامت پوشش رنگی در قسمت بالای ورق ۲۵-۲۰ میکرون و در سطح پایینی ۱۵-۷ میکرون می باشد.
- مزیت این محصول نسبت به ورق های گالوانیزه ظاهر زیباتر، عدم تغییر رنگ در طول زمان، مقاومت دو چندان در برابر خوردگی، وزن سبک و ایمنی بالا می باشد.
- ورق های رنگی دارای ضخامتی اندک بین ۰.۷-۰.۲ میلی متر است
- به دو صورت رول و شیت با عرض ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ میلیمتری موجود است.
- در انواع نمونه های فرمینگ سفالی، شادولاین، ذوزنقه، کرکره ای، پالرمو و ژنوا برای استفاده در سقف های شیروانی موجود می باشد.
ویژگیهایی ورق رنگی
- پوشش دهی سطح
- مقاومت در برابر اسیب های مکانیکی
- مقاومت در برابر گرما
- مقاومت در برابر رطوبت
- شکل پذیری بالا
کاربرد ورق رنگی
برخی از کاربرد خای متداول این نوع ورق های فلزی به شرح زیر است :
- صنعت ساختمان مانند سقف کاذب و نماهای دکوراتیو
- صنایع فلزی مانند کابینت
- ساندویچ پانل برای پوشش سقف و دیوار
- لوازم خانگی مانند در یخچال و فریزر
- صنعت حمل و نقل
- سردخانه ها
- بدنه دیگ های بخار و ماشین آلات صنعتی
- سقف و بدنه انبارها و کارگاه ها
- صنایع ساختمانی مانند سقف کاذب،سقف و بدنه ی انبارها و کارگاه ها
- صنایع فلز مانند کابینت و بدنه ی کامپیوتر
- لوازم خانگی مانند آبگرمکن و اجاق گاز
- ساخت کانتینر و سردخانه ها
روش تولید ورق رنگی
۱.ابتدا کلاف های ورق گالوانیزه تولیده شده وارد بخش آماده سازی ورق رنگی می شود. اولین مرحله آماده سازی پولیش کشیدن سطح ورق است که سبب از بین رفتن ناخالصی ها و چربی ها از سطح فلز می شود، چربی زدایی در این قسمت باید به خوبی انجام شود.
۲.در مرحله بعد به منظور صاف و یکنواخت شدن سطح و بالا بردن کیفیت رنگ آمیزی، با استفاده از غلطک مخصوص سطح فلز را برس کاری می کنند. سپس سطح فلز با آب شستشو داده شده و به روش هوادهی خشک می شود.
۳.در آخرین مرحله از آماده سازی، به منظور بالا بردن مقاومت ورق در برابر خوردگی و افزایش چسبندگی رنگ به سطح ورق ها مواد شیمیایی را روی سطح پاشیده و در دمای مناسب خشک می گردد. پس از خشک شدن، ورق برای ورود به مرحله رنگ آمیزی آماده خواهد بود.
۴.برای رنگ آمیزی ابتدا با استفاده از یک نوع رنگ پرایمر پایه سطح بالایی و پایینی ورق پوشانده شده و وارد کوره پخت می شود.
۵.پس از سرد شدن ورقها، رنگ نهایی که بر حسب کاربرد ورق ممکن است از جنس های مختلفی مانند: پلی استر، اپوکسی، پلی وینیل کلراید و یا پلی اورتان باشد توسط غلطک روی سطح ورق فلزی قرار گرفته و وارد مرحله آخر پخت رنگ می شود.
۶.محصول نهایی تولید شده مقاومت بالایی در برابر خوردگی، زنگ زدگی و پوسیدگی خواهدد داشت.در تولید ورق رنگی نکاتی را باید مد نظر قرار داد از جمله اینکه سطح ورق کاملا تمیز و عاری از هرگونه ضایعات و موارد روغنی باشد، با انجام زیرسازی سطح ورق حالت چسبندگی برای رنگ داشته باشد، همچنین میزان مقاومت آستری نسبت به محیطی که ورق در آن قرار می گیرد سنجیده شود.
انواع ورق رنگی
این نوع ورق ها در انواع رنگ ها و مدل ها موجود هستند که شما می توانید بسته به نیاز و بودجه خود از بین انواع رنگ ها و مدل ها یکی را انتخاب کنید. در این مقاله می خواهیم ۴ نوع از معروف ترین و پرکاربردترین ورق های رنگی را به شما معرفی کنیم :
- ورق رنگی طرح سفال پالرمو
- ورق رنگی طرح ذوزنقه
- ورق رنگی طرح شادولاین
- ورق رنگی طرح سینوسی (کرکره ای)
- ورقهای رنگی طرح سفال پالرمو
طرح سفال در ورق های گالوانیزه رنگی شباهت زیادی به سقف های شیروانی شهر پالرمو در ایتالیا داشته و از این رو طرح سفال پالرمو نامیده می شود. قسمت روی این ورق در دو مرحله به ضخامت ۲۵-۲۰ میکرون و قسمت پشت آن در یک مرحله به ضخامت ۱۵-۷ میکرون رنگ می شود که علاوه بر ظاهر زیبا مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی می یابد. ضخامت این ورق ها عموما ۰.۰۵۰ میلی متر و عرض آن پیش از فرم دهی ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر می باشد.
طول ورق نیز بنا به درخواست مشتری متفاوت است. از مزایای ورق رنگی طرح سفال می توان به نصب سریع و آسان، زیبایی و قیمت مناسب، وزن سبک و ایمنی بالا، عدم تغییر رنگ و شکل، مقاومت در برابر رطوبت آب و هوا و عدم شکستگی به مرور زمان اشاره کرد. لازم به ذکر است قیمت فرمینگ طرح سفال حدودا ده برابر برش و فرمینگ ورق گالوانیزه کرکره، شادولاین و ذوزنقه می باشد.
ورقهای رنگی طرح ذوزنقه
این نوع فرمینگ، موج های مربعی شکل در عرض ورق ایجاد می کند و شبیه به ورق سینوسی می باشد. این دو فرمینگ تنها در مقاومت، ابعاد و شکل ظاهری با یکدیگر متفاوت هستند. این ورق دارای کاربردهای متفاوتی بوده که از مهم ترین آن ها می توان به پوشش سقف های شیروانی اشاره کرد. این نوع فرمینگ یکی از رایج ترین و پرکاربردترین فرمینگ های ورق گالوانیزه می باشد و ضخامتی در حدود ۰.۶-۰.۰۴ میلی متر داشته و دارای عرض ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر می باشد. زمان آماده سازی ورق گالوانیزه رنگی بین ۲-۴۸ ساعت از زمان سفارش است.
ورقهای رنگی طرح شادولاین
این طرح شبیه به طرح ذوزنقه بوده و در ابتدا بیشتر بر روی ساندویچ پانل ها اجرا می شد و با افزایش تقاضا بر روی سقف های مختلف نیز اجرا گردید. طرح شادولاین یکی از محبوب ترین طرح های ورق شیروانی بوده و از لحاظ قیمت از ورق سینوسی بیشتر می باشد ولی طراحی مناسب تری دارد. ضخامت این ورق ها مابین ۰.۷-۰.۵ میلی متر بوده و از خصوصیات بارز آن زیبایی، وزن کم و مقرون به صرفه بودن آن می باشد.
ورقهای رنگی طرح سینوسی (کرکره ای)
طرح کرکره ای ابتدایی ترین و قدیمی ترین فرمینگ ورق های گالوانیزه می باشد. این فرمینگ از ورق رول گالوانیزه با عرض ۱۰۰ و ۱۲۵ میلی متر تولید می گردد و ضخامت آن نیز در محدوده ۰.۰۵۰-۱ میلی متر می باشد. طول آن بسته به سفارش مشتری متغیر می باشد. ورق های رنگی طرح کرکره ای دارای تنوع رنگ بالایی بوده و به دلیل فرمینگ خاص نسبت به قیمت ورق گالوانیزه و رنگی بیشتر می باشند ولی در نهایت ظاهر زیباتری به پروژه ها خواهند داد.
جهت اطلاع از آخرین موجودی و قیمت ورق رنگی با کارشناسان فولاد اصفهان تماس بگیرید.