مطالب مفید

ورق فولادی

ورق فولادی؛ آشنایی با انواع و چگونگی آزمایش ورق فولادی

ورق فولادی؛ آشنایی با انواع و چگونگی آزمایش ورق فولادی 1280 720 فولاد اصفهان

ورق فولادی که طبیعتا از فولاد تشکیل شده، آلیاژی از آهن و کربن محسوب می شود که برحسب نوع گرید، شیوه ساخت، کیفیت و سایر ویژگی ها به انواع مختلف تقسیم بندی می گردد. ورق فولادی از تختال یا شمش تولید می گردد که برحسب نوع کاربرد در صنایع هدف، گریدها و انواع مختلفی دارد.

 

این نوع ورقه ها به دو فرم رول ورق فولادی و یا شیت (پلیت) در بازار به فروش می رسند که پایه و اساس انواع محصولات دیگر بوده و یا در پروژه های دیگر برای استحکام و حفاظت بیشتر به کار می رود. در ادامه این سری از مطالب  فولاد اصفهان، به معرفی، مقایسه و کاربردهای انواع ورق های فولادی خواهیم پرداخت.

 

بررسی تخصصی و کامل انواع ورق فولادی

ورق های فولادی که تولید شده و در بازار عرضه می شوند، انواع مختلفی دارند. طبیعتا هر کدام از این ورقه ها با ویژگی های خاص خود، کاربردهای جداگانه ای دارند که در هر مورد به آن خواهیم پرداخت:

 

• ورق گالوانیزه (ورق سفید):

این نوع ، چون به روش نورد سرد تولید می گردد، به ورق گالوانیزه معروف شده است. از طرفی به دلیل اینکه از ورق سیاه طی فرایندهای خاص، روی اندود یا گالوانیزه می گردد، به این اسم می شناسند.

 

روی به دلیل مقاومت ذاتی در برابر خوردگی و زنگ زدگی بر روی این ورقه ها روکش می شود و باعث کاربرد این ورقه ها در مناطق با رطوبت بالا شده است. ضخامت این ورقه ها بین ۶ تا ۱۸ میلیمتر با طولی بین ۲ تا ۶ متر می باشد. از جمله موارد کاربرد این نوع ورقه ها می توان به تانکرها یا مخازن مخصوص نگهداری آب، ساخت کابینت، لوله های انتقال آب و سیال، ساخت سقف سوله و غیره اشاره کرد.

دسته ای از ورق فولادی گالوانیزه

• ورق روغنی:

این نوع ورق فولادی طی فرایند نورد سرد تولید شده و سپس روغن کاری می شود (پاشش مستقیم و پاشش مداربسته) به همین دلیل به ورق روغنی مشهور شده و با همین کار، ظاهر زیبا و براقی پیدا کرده است.

 

سایز و ابعاد و ضخامت های مختلفی از آن تولید می شود و خم کاری و فرم دهی به آن راحت است. از این ورقه های فولادی در ساخت وسایل فلزی خانگی مثل یخچال و ماشین لباسشویی، وسایل اداری و قفسه های فلزی استفاده می شود. این ورقه ها ضد زنگ هستند.

نمونه ای از ورق فولادی روغنی

• ورق رنگی:

این نوع ورق فولادی از ورق های گالوانیزه تولید می گردد که به خاطر ظاهر رنگی خود به این اسم شهرت پیدا کرده اند. این نوع ورق ها به رنگ سفید، قهوه ای، زرد، سبز، آبی، نارنجی و قرمز تولید می شوند هر چند محدودیت رنگ ندارد. به دلیل تولید از ورق های گالوانیزه مشابه آنها ضد زنگ هستند. ظاهر زیبای آنها باعث شده تا برای ساخت سقف سوله و وسایل لوازم خانگی کاربرد داشته باشند.

 

نوع رنگ بکار رفته از نوع الکترواستاتیک است که ماندگاری بسیار بالایی دارد. ابتدا با دستگاه رنگ پلیمر پودری روی سطوح ورقه پاشیده شده و در کوره رنگ پخته می شود. سپس رنگ نهایی با غلتک روی تمامی سطوح اعمال شده و دوباره برای پخت وارد کوره می گردد. ضخامت این ورقه ها بین ۰.۸ تا ۶ میلیمتر و با عرض ۱ تا ۲.۵ متر هستند.

گروهی از ورق های فولادی رنگی

• ورق آجدار:

ورق آجدار طی فرایند نورد گرم تولید می شود اما با ورق سیاه و کلیه ورق هایی که از فرایند نورد گرم تولید می شوند، تفاوت زیادی دارند. آجدار بودن این ورقه ها برای ایجاد اصطکاک است تا جلوی لیز خوردن را بگیرند که حتما آنها را در کف اتوبوس، آسانسور، پله ها و پل ها دیده اید.

 

آج های مختلفی که در طرح های گوناگون روی این ورقه فولادی کار می شود به کمک دستگاه آج زنی است که غلتک های آن شکل های مختلفی دارند.

ورق آجدار فولادی

• ورق سیاه (ورق گرم):

این نوع ورق به دلیل اینکه روش تولید آن مبتنی بر روش نورد گرم و حرارت دهی بالاست به این اسم معروف شده است. سیاه بودن سطح این ورقه ها به دلیل حرارت دیدن زیاد و دوده های زیادی است که روی آن رسوب می کند و در صنایع بیشتر با نام ورق سیاه می شناسند.

 

ضخامت و طول این نوع ورقه ها بسیار متنوع است. از این ورقه ها برای ساخت تانکر یا مخازن، سیلندر ماشین، ابزارآلات، لوله درزدار و در صنایع پتروشیمی، کشتی سازی و سنگین استفاده می کنند چون استحکام بسیار بالایی دارند.

steel sheet5 min

• ورق اسیدشویی:

این نوع ورق ها هم بر پایه فرایند نورد گرم از ورق سیاه تولید می شوند. به دلیل اینکه در طی فرایند، لکه و آسیب سطحی زیادی به این ورقه ها وارد می شود و برای خنک کاری لکه های آب روی آنها ریخته می شود لایه از ورق اکسید آهن شکل می گیرد در نتیجه برای پاکسازی و تمیزکاری از محلول اسیدی معمولا هیدروکلریک اسید استفاده می کنند.

 

از این نوع ورقه ها در صنایع خودروسازی، لوله سازی و صنایع پتروشیمی، ساخت رینگ و شاسی اتومبیل استفاده می گردد.

ورق اسید شویی

• ورق استنلس استیل:

از انواع ورقه فولادی است که آلیاژهای مختلفی در ساخت آن استفاده می شود که یکی از آنها آلیاژ کربنی است که به نسبت افزایش درصد کربن، به همان میزان هم درجه مقاومت و سختی افزایش پیدا می کند.

 

دو گرید بسیار پرکاربرد آن استیل ۳۰۰ و ۴۰۰ است که به عنوان مثال ورق استیل ۳۰۴ که در گریدهای مختلف تولید شده و معروف ترین ورق فولاد زنگ زن می باشد. از جمله کاربردهای آن می توان به ساخت لوله، پروفیل و غیره اشاره نمود. ورق استیل ۳۰۴ به ورق استیل ۸/۱۸ هم معروف است که به ترتیب نشان دهنده درصد کروم و نیکل می باشد.

ورق استنلس استیل

• ورق پانچ:

به دلیل اینکه بر روی ورق پانچ به صورت دستی یا به کمک دستگاه CNC حفراتی مربعی، ستاره ای، لوزی و دایره ای و البته با کاربرد بیشتر به شکل مشبک تشکیل می شود، به این اسم معروف شده اند. تولید این ورقه ها از ورقه های فلزی معمولی است.

 

این ساختارها باعث شده تا استحکام و انعطاف پذیری این ورقه ها بسیار بالا باشد. از موارد کاربرد ورقه فولادی پانچ می توان به نیمکت پارک، تجهیزات صنایع غذایی، ماشین آلات و خودروهای صنعتی و نیمه صنعتی، تولید سقف کاذب و پارتیشن های دکوراسیون داخلی و غیره اشاره کرد.

ورق فولادی مناسب پانچ

• ورق قلع اندود شده (ورق تین پلیت):

ورق قلع اندود یا تین پلیت از لحاظ ظاهری شبیه به ورق های گالوانیزه است ولی روکشی از جنس قلع دارند. این نوع ورقه ها به خاطر روکش قلع دارای خواصی مثل چکش خواری، جوش پذیری و خم کاری بسیار عالی هستند. از طرفی سطح این ورقه ها بسیار صاف و بدون برجستگی است در نتیجه امکان رنگ آمیزی دارند و فرسایش زود هنگام در اثر سایش با قطعات دیگر رخ نمی دهد.

 

این نوع ورقه ها هم در دسته ورق فولادی ضد زنگ قرار می گیرند و در برابر مواد خورنده هم مقاوم هستند. از جمله کاربردهای این نوع ورق فولادی می توان به صنایع تولید کنسرو، صنایع ساخت قطعات الکترونیکی و مدارها، صنایع ساخت قطعات خودرو، ساخت قابلمه و ماهیتابه و غیره اشاره کرد.

ورق اندود شده

• ورق شادولاین:

این نوع ورقه فولادی، طرح خاصی از ورق رنگی است که قبلا توضیح دادیم. در واقع ورق های شادولاین، ورق های رنگی موج داری هستند که در رنگ های مختلف تولید شده و اکثرا به عنوان پوشش سقف شیروانی برای انتقال آب باران و برف استفاده می شود.

 

طبیعتا به دلیل اینکه از ورق های گالوانیزه تشکیل شده اند ضد زنگ هستند. ضمنا از این ورقه ها برای پارتیشن بندی محیط های داخلی بزرگ و ساخت اتاقک فلزی هم استفاده می کنند.

ورق فولادی شادولاین

• ورق ضد سایش:

این ورقه ها عمدتا از کربن ساخته شده اند که به آن استحکام و سختی زیادی می دهد و با افزایش درصد کربن این میزان استحکام نیز بیشتر می شود که در درصدهای بالا، شکنندگی ایجاد می کند. این ورقه ها در زمینه هایی مثل نوار نقاله، مواد ساخت و ساز و غیره استفاده می کنند.

ورق ضد سایش انواع مختلفی دارد که از انواع آن می توان به ورق دیلیدور اشاره کرد که درجه سختی، چقرمگی و مقاومت بالا در برابر سایش دارد و در سه گرید C، V و L تولید می گردد.

ورق های فولادی معروف به ضد سایش

• ورق استیل:

این نوع ورقه فولادی دارای خواصی مثل ضد زنگ، بازیافت پذیر بودن، سختی و استحکام بسیار بالا هستند و عناصر مختلفی در ساخت آنها بکار رفته است. این ویژگی ها باعث شده تا قابلیت چکش خواری، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت های مکانیکی – حرارتی در این ورقه ها ایجاد شود.

 

ضد زنگ بودن این ورقه ها به دلیل عنصر کروم است که در ترکیب با اکسیژن به شکل لایه ای اکسیدی روی ورق را می پوشاند که اجازه نفوذ به عمق ساختار و پوسیدگی را نمی دهد. از این ورقه ها در صنایع تانکرسازی، صنایع غذایی، صنایع لوازم خانگی، صنایع خودروسازی و هواپیماسازی و غیره استفاده می کنند.

ورق استیل

• ورق کورتن:

ورق کورتِن یکی از انواع ورقه هایی است که به دلیل داشتن نیکل، مس و کروم، مقاومت کششی بالایی داشته و ضد زنگ خوردگی است. هوازدگی باعث می شود تا لایه سطحی این ورقه به رنگ نارنجی یا قهوه ای تبدیل شود که شبیه به حالت زنگ زدگی است در حالی که لایه ای محافظ است که باعث جلوگیری از زنگ زدگی لایه های زیرین و افزایش طول عمر و ماندگاری ورقه ها می شود.

 

از مزایای این نوع ورقه ها می توان به جوش پذیری و ماشین کاری عالی، مقاومت بالا در برابر سایش و زنگ زدگی و عدم نیاز به رنگ آمیزی اشاره کرد. از ورقه کورتن برای ساخت ظروف، سیستم اگزوز، گلدان، نیروگاه ها، خودروها، پل ها و تجهیزات ساختمانی استفاده می کنند.

ورق کورتِن

• ورق فولادی فنری:

این نوع ورقه های فولادی در ساخت کلیه فنرها بکار می روند که در دسته فولادهای کم آلیاژ منگنزدار، پرکربن و یا کربن متوسط قرار می گیرد. استحکام و انعطاف پذیری بسیار بالا، تحمل در برابر شکستن و کج شدن، ضد زنگ بودن و مقاومت در برابر ضربه باعث شده تا در صنایع خودروسازی و سیستم تعلیق کاربرد زیادی داشته باشد. این نوع فولادهای انواع و اقسام گوناگونی دارند.

ورق فنری از جنس فولاد که تا شده است

• ورق فولادی نسوز:

به ورقه هایی که نقطه ذوب بالایی دارند و همچنین در برابر سایش، خوردگی و تغییر فرم دادن مقاوم هستند، ورق فولادی نسوز می گویند که به دلیل کاربرد عناصری مثل مولیبدن، نیکل – کروم، تنگستن و غیره است. این نوع ورقه های فولادی بیش از ۱۶ گرید یا درجه مختلف دارند که پرکاربردترین آنها گرید ۳۰۹ و ۳۰۹S، ۳۱۰ و ۳۱۰S و ۳۱۴ هستند.

 

از این نوع ورقه فولادی در صنایعی مثل خودروسازی، نفت و پتروشیمی، ساختمان سازی، ساخت دیگ بخار، کشتی سازی، مبدل حرارتی، کوره صنعتی، هوافضا، معماری، حمل و نقل، نیروگاه ها، معادن، معماری و غیره استفاده می کنند.

ورق نسوز

نکته: ورق فولادی نازک مثل ورق های کورتن، رنگی و حتی ورق های سیاه، لزوما به معنای کمتر بودن استحکام و ماندگاری بالای آنها نیست بلکه در سنجش میزان ماندگاری، نسبت استحکام به وزن را می سنجند.

 

نکته: همانطور که در بین مطالب اشاره شد برخی از انواع ورق فولادی ضد زنگ عبارتند از: ورق رنگی، گالوانیزه، شادولاین، استنلس استیل، تین پلیت یا قلع اندود، روغنی.

 

آزمایش ورق فولادی

تست کشش یا Tensile Test از رایج ترین و مهمترین آزمایشات ورقه های فولادی است که تستی کاملا استاندارد، ارزان و ساده است. نتایج این تست مشخص می کنند که استحکام فولاد چقدر است و اطلاعاتی مثل میزان انعطاف پذیری، مفتول شدن و تورق پذیری، مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، حد الاستیک و ارتجاعی، نقطه تسلیم، مقاومت به شکنندگی و اینگونه موارد مشخص می شوند.

 

این تست بر روی ورقه های فولادی به کمک ماشین های الکترومکانیکی یا الکترومغناطیسی و ماشین های هیدرولیکی انجام می شود.

 

انواع ورق فولادی نورد سرد و نورد گرم

ورق های فولادی نورد سرد و گرم در واقع اشاره به نوع فرایند تولید آنها دارد.

 

۱. ورق فولادی نورد گرم:

به ورق هایی گفته می شود که تحت دمای بالاتر از ۱۷۰۰ درجه فارنهایت نورد شده و پرس می گردند. این دمای بالا باعث افزایش شکل پذیری و تورق آن شده و ظاهر غیر براق پیدا می کنند. از جمله این ورق ها می توان به ورق های فولادی ST37، ST52، ورق فولادی اسیدشویی، ورق سیاه و آجدار اشاره کرد.

 

۲. ورق فولادی نورد سرد:

به ورق های فولادی گرمی گفته می شود که پردازش بیشتری روی آنها صورت گرفته و در دمای اتاق یا نزدیک به آن خنک می شوند تا کیفیت سطحی بهتری داشته باشند و براقیت بیشتری پیدا کنند.

 

معمولا این ورقه ها ضخامت کمتری، درجه سختی پایینتر و نابجایی در ساختار کریستالی دارند. از انواع ورق فولادی نورد سرد می توان به ورقه های ST12، ST13، ST14، ورق استیل، ورق روغنی، ورق کورتن، ورق فنر، ورق گالوانیزه و ورق قلع اندود اشاره کرد.

 

قیمت ورق فولادی

مجتمع فولاد اصفهان با تولید انواع ورقه های فولادی در انواع و گریدهای گوناگون، نیاز صنایع داخلی را در زمینه های مختلف تأمین ساخته است. ما توانسته ایم با داشتن هزاران مشتری ثابت در سراسر کشور و کسب رضایت بالای مشتریان به نقطه امن ذهنی صنایع و کارخانجات مختلف تبدیل شویم و همیشه بهترین قیمت ورق فولادی را در نظر بگیریم.

قیمت ورقه های فولادی براساس نوع، سایز، روش تولید، سفارشی سازی، وزن ورق فولادی، نوسانات ارزی و غیره تغییر می کند. برای اطلاع از قیمت روز این محصولات و ثبت سفارش همین حالا با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.

 

منابع:

تحقیقات فردی

metalsupermarkets

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟ 1920 1089 فولاد اصفهان

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل به عنوان یکی از آلیاژهای مهم فولاد، در حوزه های مختلف غیرقابل چشم پوشی است. از یک زیپ کوچک تا بزرگترین آسمان خراش‌ها، فولاد زنگ نزن اساس زندگی مدرن انسان‌ها شده است. این فولاد در بیش از ۱۵۰ گرید آلیاژی و در مقاطع مختلف از جمله ورق، لوله و میلگرد ساخته می‌شود. قیمت ورق استیل، لوله استیل و سایر مقاطع استیل در گریدها و مقاطع مختلف را در وبسایت فولاد اصفهان دنبال کنید.

استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و هزینه نگهداری پایین از مهم‌ترین مزیت‌های این آلیاژ است که موجب کاربرد گسترده استنلس استیل در صنایع مختلف شده است. همچنین طول عمر بالای این فلز و قابلیت بازیافت آن، این آلیاژ را مناسب برای طیف گسترده‌ای از کاربردها کرده است.

استیل چیست؟

فولاد زنگ نزن (stainless steel) حاوی مقادیر بالای کروم در ترکیب شیمیایی خود است که موجب مقاومت آن به زنگ زدن می شود. بر خلاف فولاد های معمولی، فولاد زنگ نزن در مقابل رطوبت هوا لکه نشده و زنگ نمی زند. این خاصیت به علت تشکیل لایه اکسید کروم روی سطح فولاد است که در مقابل خوردگی بسیار مقاوم می باشد. زمانی که سطح فولاد استنلس خراش می بیند کروم موجود در سطح به سرعت اکسید شده و ناحیه صدمه دیده شده ترمیم می شود. همین ویژگی باعث شده کاربرد استنلس استیل در بخش های کوچک و بزرگ صنایع مختلف به صورت روزافزون افزایش یابد.

بر خلاف اسم این فولادها که به عنوان فولاد زنگ نزن شناخته می شوند، در همه محیط ها زنگ نزن نیستند. فولاد استنلس در شرایط خاص مثل محیط های غیرآلوده و آب های جاری این نوع فولاد به صورت زنگ نزن باقی می ماند اما در هوای مرطوب دریایی و در آب های ساکن این نوع فولاد به خصوص فولاد ۳۰۴ زنگ می زند. کاربرد استنلس استیل با توجه به آلیاژ مورد استفاده در ساخت آن تعیین می شود.

مواد مورد استفاده در ترکیب شیمیایی این آلیاژ با توجه به کاربرد استنلس استیل مشخص می شود. انواع مختلفی از آلیاژهای استیل در بازار وجود دارد که هرکدام خواص منحصر به فردی دارند و با توجه به کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف، نوع هر آلیاژ مشخص می شود. از انواع آلیاژهای استیل می توان به موارد آلیاژهای استیل ۴۱۰، ۴۲۰، ۴۳۰، ۳۰۴، ۳۱۶، ۳۲۱ و ۳۰۹ اشاره کرد.

فولادهای ضد زنگ حداقل ۱۲ درصد کرم دارند. مقاومت این ماده در برابر خوردگی به علت پوشش اکسید طبیعی کرم می باشد که ضخامت آن به اندازه یک فیلم است و به سرعت در حضور اکسیژن بر سطح فلز ایجاد می شود، بنابراین اگر سطح فلز بعدا خراش بردارد یا صدمه ببیند فیلم اکسید دوباره ایجاد می شود. اگر این نوع محصول با نیکل و مولیبدن نیز آلیاژ شود مقاومت آن در برابر خوردگی بیشتر می شود.

معماری و ساخت و ساز

کاربرد استنلس استیل برای اولین بار در دهه های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ میلادی، برای استفاده در سازه های معماری برجسته شد. استفاده از استیل در قسمت بالایی ساختمان کرایسلر را می‌توان اولین کاربرد استنلس استیل در معماری دانست.

امروزه به دلیل خواص مکانیکی مناسب و ظاهر زیبای فولاد زنگ نزن، از آن در نمای بیرونی و دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. به همین دلیل استیل دکوراتیو در مقاطع مختلف یکی از پر فروش‌ترین محصولات استیل است.

اتومبیل سازی و صنایع حمل و نقل

استنلس استیل برای اولین بار توسط شرکت فورد برای ساخت اجزای خودرو به کار گرفته شد. امروزه استفاده از استیل در ساخت قطعات مختلف خودرو رو به رشد است. به طور معمول برای ساخت اگزوز خودروها از این فولاد استفاده می‌شود. در حال حاضر با گسترش نگرانی‌های محیط زیستی و تصویب قوانین جهانی در این زمینه، تولید کنندگان به استفاده از استیل برای ساخت سایر بخش‌های خودرو ترغیب شده‌اند. کاربرد استنلس استیل صنعتی در مقاطع و آلیاژهای متنوع در خودروسازی به صورت روزافزون افزایش می یابد. قیمت روز استیل صنعتی در مقاطع مختلف را در وبسایت ما مشاهده کنید.

صنایع پزشکی و داروسازی

کاربرد استنلس استیل برای استفاده در محیط‌های پزشکی بسیار زیاد است، چرا که قابلیت استریل کردن و مقاومت به خوردگی بسیار مناسب دارد.

از استیل در ساخت وسایل جراحی و دندان پزشکی، ظروف و میز مربوط به عمل‌های جراحی و سایر تجهیزات پزشکی استفاده می‌شود. در برخی موارد برای ساخت مفاصل مصنوعی نیز از این فلز کمک گرفته می‌شود.

همچنین در پلنت‌های داروسازی تمامی تجهیزات از جمله لوله‌ها، مخازن نگه دارنده و … از جنس فولاد زنگ نزن هستند.

انرژی و صنایع سنگین

در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی معمولا دمای کاری بالا است و مواد شیمیایی خورنده و آلوده حضور دارند. از این رو از گریدهای بسیار متنوعی در ساخت تجهیزات این صنایع استفاده می‌شود. تجهیزاتی همچون مخازن ذخیره، لوله، اتصالات و شیرآلات از موارد مصرف استیل هستند.

فولاد زنگ نزن در ساخت سکوهای نفتی درون دریایی نیز ضروری هستند. استحکام بالا، مقاومت به خوردگی بالا و ورن مناسب این فلز را ایده‌آل برای ساخت سکوهای نفتی کرده است.

در مبحث انرژی‌های نو مثل، انرژی خورشیدی، زمین گرمایی، بادی و آبی هم کاربرد استنلس ستیل غیرقابل اغماض است.

صنایع آبی

خواص ویژه ای که موجب کاربرد استنلس استیل در صنایع آبی شده است شامل موارد زیر می باشد:

  • حفظ خواص بیولوژیکی و شیمیایی و خلوص آب
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • جوش پذیری مناسب
  • شکل پذیری خوب
  • دوام بالا
  • قابلیت بازیافت

به علت حساسیت این صنعت، استفاده از موادی که خواص آب را حفظ کنند و باعث تغییر در آن نشود بسیار حائز اهمیت است. در مراحل تصفیه، ذخیره سازی و انتقال آب جنس محفظه های نگهدارنده و انتقال باید به گونه ای باشد که سبب بروز مشکل نشود.

صنایع غذایی و آشپزخانه

شاید استیل در لوازم آشپزخانه را بتوان یکی از مواردی دانست که هر کسی روزانه در دفعات متعددی با آن روبرو می‌شود. از کاربردهایی چون قاشق، چنگال و کارد گرفته تا سینک ظرفشویی و بدنه برخی لوازم آشپزخانه مثل اجاق گاز، یخچال و … از استیل استفاده می‌شود.

در کارخانجات تولید مواد غذایی مختلف هم راهی جز استفاده از استیل برای ساخت تجهیزات وجود ندارد. لوله و اتصالات و مخازن انبار و نگه داری همگی از جنس فولاد زنگ نزن تولید می‌شود.

anvae foolad post min

معرفی جامع انواع فولاد و کاربرد آن در صنعت

معرفی جامع انواع فولاد و کاربرد آن در صنعت 1920 1089 فولاد اصفهان

فولاد مقاوم در برابر آب و هوا

فولاد با توجه به نوع کاربرد در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرد. در ادامه سعی داریم به دسته بندی جامعی از این محصول بپردازیم. دسته اول نوع مقاوم در برابر آب و هوا می باشد. این فولادها از نوع سازه ای هستند که با درصد کمی از مس ( بین ۰.۲۵ و ۰.۵۵ درصد) و سیلیکون ، منگنز، کرم وانادیوم یا فسفر با درصد پایین، آلیاژ شده اند و این کار باعث می شود تا زنگ طبیعی آهن محکم به سطح آن بچسبد و در نتیجه ترک نخورد و پوسته پوسته نشود. این نوع فولاد برای محیط های دریایی مناسب نیست و همه انواع محصولات مقاوم در برابر آب و هوا باید طوری قرار داده شوند که آب باران از روی آن ها، بر مواد دیگر به خصوص بتن و شیشه نچکد چون باعث ایجاد لکه می شود. نام تجاری این نوع فولادها Cor-Ten است.

فولادهای ضد زنگ

فولادهای ضد زنگ حداقل ۱۲ درصد کرم دارند. مقاومت این ماده در برابر خوردگی به علت پوشش اکسید طبیعی کرم می باشد که ضخامت آن به اندازه یک فیلم است و به سرعت در حضور اکسیژن بر سطح فلز ایجاد می شود، بنابراین اگر سطح فلز بعداً خراش بردارد یا صدمه ببیند فیلم اکسید دوباره ایجاد می شود. اگر این نوع محصول با نیکل و مولیبدن نیز آلیاژ شود مقاومت آن در برابر خوردگی بیشتر می شود.

درجات استاندارد فولاد ضد زنگ

درجات استاندارد فولاد ضد زنگ که در سازه ها به کار می روند نوع ۳۰۴ (۱۸ درصد کرم ، ۱۰ درصد نیکل) و نوع ۳۱۶ (۱۷ درصد کرم ، ۱۲ درصد نیکل و   ۲.۵ درصد مولیبدن می باشند. نوع ۳۰۴ برای استفاده در مناطق پاک شهری و روستایی مناسب است و ۳۱۶ برای مناطق عادی شهری، دریایی و صنعتی مناسب است. برای بعضی از محیط های سخت، نوع ۲۲۰۵ (مضاعف) که مواد آلیاژی بالایی دارد استفاده می شود و نوع ۴۳۰ (فریتیک) که فقط ۱۷ درصد کرم دارد و مقاومت آن در برابر خوردگی کمتر است برای داخل ساختمان مناسب تر است.

فولاد ضد زنگ را با نورد گرم به صفحه، میله و ورق تبدیل می کنند. قطعات نازک را با نورد سرد شکل می دهند و قطعات توپر سنگین از صفحات درست می شوند. می توان این محصول را ریخته گری و جوشکاری کرد و به راحتی از آن قطعات کوچکی چون اتصالات و کارهای آهنی معماری ساخت. سطح نهایی آن می تواند پولیش شده ، برس کاری شده، زبر، الگودار یا نیمرخ دار باشد. به علاوه فیلم اکسید طبیعی را می توان با روش های شیمیایی و الکتریکی برای همیشه بسته به ضخامت نهایی آن به رنگ های برنزی، آبی، قرمز، بنفش، طلایی یا سبز در آورد.

فولاد ضد زنگ هم در مقاطع استاندارد سازه ای در بازار یافت می شود و هم در مقاطع توخالی مدور، مربع یا مستطیلی و به خاطر مقاومت و نگهداری ارزان آن، به یک ماده مناسب برای سقف سازی، روکش کردن و دکوراسیون داخلی یا خارجی تبدیل شده است. مقاومت آن در برابر خوردگی آن را مشخصا برای پرچ ها در صفحه ستون و بست های دیوارها مناسب می سازد. طناب ها و بست های پایانی از فولاد ضد زنگ در سازه های کششی استفاده می شوند و محصولات ضد لک در تولید لوله ها، وسایل آبدارخانه و وسایل زه کشی که در آن ها پایداری و مقاومت در برابر خوردگی بسیار مهم هستند، استفاده می شوند.

فولاد ضد زنگ برهنه باید هر چند وقت یک بار شسته شود تا خصوصیات سطحی خود را حفظ کند. پوسیدگی در مکان های خورنده و داخل خاک باعث ایجاد لکه های زنگ به صورت آبله در سطح فلز می شود. خوردگی محل ترک های ریز در زیر واشرهای تنگ و محکم و ترک های ناشی از نیروهای مکانیکی در جایی که فلز تحت بار کششی بالا است، از عوارض استفاده از محصول با درجه نامناسب در محیط های بد و سخت هستند.

فولادهای پایدار در برابر گرما

انبساط در مقطع فولاد موجب کاهش مقاومت مکانیکی پروفیل های بزرگ می شود و این به علت سرعت اندک سرد شدن آن ها می باشد، می توان با اضافه کردن مقادیر کم عناصری چون کرم، منگنز، مولیبدن و نیکل به فولاد از انبساط آن جلوگیری کرد.

فولادهای پوشش دار

سال هاست که روکش کردن با روی روشی استاندارد برای محافظت از محصول در برابر خوردگی است. روکش کردن با روی به روش های زیر انجام می شود:

فلز را داخل روی مذاب فرو می بریم.

روی مذاب را بر فلز می پاشیم

در پودر داغ روی فولاد را وارد کرده پوشش می دهیم

از الکترولیز استفاده می کنیم.

در روش فرو بردن در فلز مذاب، فولاد را با حمام کردن در اسید تمیز می کنند و آن گاه در روی مذاب یا آلیاژ مذاب آهن و روی فرو می برند. روکش روی به عنوان مرزی فیزیکی بین محصول و محیط آن عمل می کند و از آن محافظت می کند و اگر خراش بردارد، روی خورده می شود و محصول سالم می ماند، آلیاژ آهن و روی سطح بهتری برای رنگ کردن یا جوش کاری ایجاد می کند. دوام فولاد روکش دار به ضخامت روکش در هر رو و محیط بستگی دارد.

موقعیت ساحلی و محیط های صنعتی که ترکیبات نمکی و دی اکسید گوگرد بالایی در هوای آن ها می باشد می توانند فرسودگی سریعی ایجاد کنند. قلیاهای موجود در سیمان، قیر و ملات های آهکی روکش روی را می خورند ولی در هر حال کلرید کلسیم که به عنوان ازودگیر به ملات ها اضافه می شود بسیار خورنده است و باید کم استفاده شود.

در اتصالاتی که برای آهن گالوانیزه انتخاب می شوند باید مراقب بود پیل دو فلزی با روی ایجاد نشود. به خصوص از تماس مس یا برنج با آهن گالوانیزه باید خودداری کرد، فلزات دیگر مثل سرب، آلومینیوم و فولاد ضد زنگ در هوای تمیز اثرات کمتری دارند ولی به طور کلی همه بست ها باید با واشرهای لاستیکی از رطوبت محفوظ و عایق بشوند. در جاهایی که فولاد با پوشش روی بایستی با چوب تازه یا چوب عمل آمده با افزودنی های با پایه مس محکم شود باید چوب را با رنگ قیری پوشاند. اگر روکش هنگام بریدن ، بست زدن یا جوش کاری صدمه ببیند باید آن را با رنگ های پر روی ترمیم کرد.

می توان فولاد گالوانیزه را به عنوان تزئین با مقاومت بالاتر در مقابل خوردگی رنگ کرد، به هر حال، اگر پرداخت نهایی آهن از جنس روی با درخشش معمولی باشد از زیر رنگ پیدا می شود و نوع با درخشش کمتر با آلیاژ آهن و روی برای رنگ آمیزی مناسب تر هستند.

فولاد با پوشش آلومینیوم – روی

این محصول با پوششی که متشکل از ۰.۵۵ درصد آلومینیوم و ۴۳.۵ درصد روی و ۱.۵ درصد سیلیسیم با دوام تر از فولاد پوشیده شده با همان ضخامت از روی خالص است و می توان آن را بدون محافظت بیشتر در محیط های معمولی استفاده کرد. به علاوه این آلیاژ به عنوان زیرسازی برای بعضی از پوشش های ارگانیک استفاده می شود.

فولاد با پوشش حلب سربی و فولاد با روکش سرب

سرب و حلب سربی، آلیاژی از سرب (۹۰-۸۰ درصد) و قلع (۲۰-۱۰ درصد) به عنوان سطوح نهایی برای فولاد و فولاد ضد زنگ برای کارهای روکش کاری و سقف سازی استفاده می شوند. برای پوشاندن فولاد ضد زنگ با یک لایه ۲۰ میکرونی حلب سربی می توان فولاد را در آلیاژ مذاب فرو برد.  فولاد ضد زنگ پوشیده شده با حلب سربی نسبت به پیل های دو قطبی مقاوم است و می توان آن را در تماس با سرب، مس، آلومینیوم یا روی به کار برد. جابجایی گرمایی آن مانند فولاد ضد زنگ است و می توان واحدهایی تا به طول ۹ متر را برای سقف یا روکش کاری استفاده کرد. ورق فولادی با روکش سربی برای پوشش نهایی یا سقف مناسب است و همان کارایی و خواص ضد پوسیدگی سرب را دارد.

به خاطر مقاومت فولاد، ورق را می توان برای قسمت های خود ایستای افقی، پوشش زیرین سازه ها آب روها و قطعات تا شده به کار برد. اتصالات را می توان با سرب داغ به روش معمولی که در مورد سرب اجرا می شود محکم کرد. بخش های انتهایی قطع شده را باید با لحیم کاری محافظت کرد.

فولاد پوشیده شده با مواد آلی

هم اکنون پوشش های آلی با اتصال گرمایی برای محصول ایجاد شده اند. از جمله پلاستیک ها P.V.C (پوشش رنگی)، پلی وینیل فلوراید ، پلی استرها و فیلم P.V.C.

از میان پلاستیک ها ، P.V.C در حال حاضر بیشتر بازار روکاری و سقف را به خود اختصاص داده است.

پوشش پلاستیک P.V.C: پلاستیک P.V.C را روی محصول پوشیده شده با روی- آلومینیوم با ضخامت ۰.۲ میلی متر استفاده می کنند. سطح پایانی آن درشت دانه، زمخت و چرم مانند است و در رنگ های زیادی موجود است. هرچند رنگ های مات برای سقف پیشنهاد می شوند. طرف دیگر معمولا با یک ماده ضد خوردگی پوشیده می شود و پرداخت آن پلی استر است، البته P.V.C برای محیط های خیلی سخت شیمیایی نیز مناسب است، باید در کارگاه و هنگام حمل و نقل دقت کرد تا سطح بیرونی صدمه فیزیکی نخورد، برای شرایط غیر دریایی با دوام ترین رنگ ها، دوامی حدود ۲۰ سال خواهند داشت. رنگ های تند و براق در مکان های ساحلی عمر کمتری خواهند داشت.

پوشش  P.V.F2: P.V.F2 که یک فلوئورکربن خنثی می باشد، به صورت پوشش های با ضخامت ۰.۰۲۷ میلی متر بر روی محصول  گالوانیزه به کار می رود، دوام رنگ آن در دمای زیر ۱۲۰ درجه سانتی گراد بالا است و برای استفاده در هر جایی مناسب است. سطح نهایی صاف است و به راحتی تمیز می شود، البته باید از آن محافظت زیادی کرد تا صدمه فیزیکی نبیند. در بین رنگ های آن رنگ براق نقره ای نیز وجود دارد.

پوشش پلی استر

محصول گالوانیزه با پوشش پلی استر یا پلی استر سیلیسیم، تولیدات اقتصادی هستند ولی در مکان های غیر سخت عمر میان مدت دارند. در استفاده خارجی، برای اولین نگهداری ۱۰ سال زمان لازم است ولی برای داخل مناسب تر هستند. از پلی استر – سیلیسیم نباید در مکان های دریایی یا داغ و مرطوب استفاده کرد. این دو نوع پوشش معمولا صاف هستند و ضخامت آن ها ۰.۰۲۵ میلی متر است.

لعاب

فولادهای پوشیده شده با لعاب، نور را به خوبی باز می تابانند و برای داخل مناسب هستند و به صورت کاشی برای چیدن سقف ها و دیوارها استفاده می شوند. این پوشش که معمولا ۰.۰۲۲ میلی متر ضخامت دارد، معمولا به آهن پوشیده شده با آلیاژ روی آلومینیوم اضافه می شود و تمیز کردن آن راحت است. رنگ استاندارد آن سفید براق است ولی رنگ های روشن دیگری نیز موجود هستند.

ایمیل

info@fooladesfahan.com

با ما در تماس باشید

031-32502621

031-32503803

09131005042

انبار شاهپور جدید

استان اصفهان، اصفهان، خیابان امام خمینی، خیابان شهید زرین، روبروی سنگ شهریار، سوله سفید رنگ

دفتر مرکزی

اصفهان، خیابان پروین، روبروی پارک کوهسار، مجتمع برنا5، طبقه اول، واحد 2