مقالات

ورق آجدار

ورق آجدار چیست؟ در چه مدل هایی تولید می شود و چه کاربردهایی دارد؟

ورق آجدار چیست؟ در چه مدل هایی تولید می شود و چه کاربردهایی دارد؟ 512 384 mr.amin2130

ورق آجدار (Diamond Plate، Checker Plate و یا Chequered Plate)، در صنایع داخلی کشورمان به ورق شطرنجی، ورق برجسته یا ورق کف سازی معروف است. ورق اجدار معمولا برحسب جنس سازنده و محل کاربرد به مدل ها و انواع گوناگون تقسیم بندی می شود. این محصولات در واقع نوعی ورق گرم فولادی با روش تولید نورد گرم هستند که بر روی آنها الگوهای منظم و برجسته ایجاد شده است. در ادامه بیشتر با این نوع ورقه ها، انواع و کاربردهای آن آشنا خواهید شد.

 

استعلام آخرین فیمت انواع ورق آجدار با تماس تلفنی

 

شیوه تولید ورق آجدار

شیوه ساخت ورق آجدار پیچیده نیست و شباهت بسیار زیادی به تولید ورق سیاه یا ورق روغنی دارد. این نوع ورق ها در طی فرایند نورد گرم (Hot Rolled) در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد (Recrystallization Temperature) قرار می گیرند تا شکل پذیری خوبی پیدا کنند. سپس با کمک غلتک های صاف، به ضخامت و طول از پیش تعیین شده می رسند.

 

در انتهای فرایند تولید از یکسری غلتک هایی استفاده می کنند که بر روی آنها الگوی خاص به شکل آج وجود دارد. شکل این الگوها به صورت لوزی، مربعی، عدسی، دایره ای، قطره ای و بادامی است. نکته بسیار مهم این است که این طرح ها براساس نوع صنعتی که در آن استفاده خواهد شد انتخاب می شوند. بر همین اساس هر طرح با یک غلتک خاص ایجاد می شود.

 

ضمنا یک طرف ورق آجدار، طرحدار است و طرف دیگر آن کاملا صاف است تا بتوان روی سطوح مختلف قرار داد. قیمت ورق اجدار با نوع نورد شده ساده تفاوت بسیار کمی دارد چون فقط در مرحله آخر با یکدیگر متفاوت هستند. مرحله آخر به فورجینگ (Forging) هم معروف است.

ورق آجدار

انواع ورق آجدار

امروزه ورق آجدار برخلاف نمونه های اولیه که فقط از فولاد ضعیف ساخته می شدند، تنوع بسیار بالایی پیدا کرده اند. هر کدام از این ورق های شطرنجی یا برجسته کاربرد متفاوتی دارند که در ادامه به طور کامل به این موضوع خواهیم پرداخت.

 

• ورق آجدار آلومینیوم (Aluminum Checker Plate)

این نوع ورق ها به دو شکل رنگی و ساده ساخته می شوند و همه آنها مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند. عملیات شکل دهی که بر روی این ورقه ها برای فرمینگ و آجدار شدن صورت می گیرد متفاوت است. عمدتا این فرایندها شامل فرمینگ کرکره ای، شادولاین و ذوزنقه ای است.

 

• ورق آجدار آهنی (Carbon Steel Checker Plate)

این نوع ورقه ها بسیار معروف هستند. ورق های آهنی ST52، ST37 و ST44 مواد اولیه سازنده این نوع ورقه ها به حساب می آیند. لازم به ذکر است که از ورقه های ST52،  ورق ضد سایش هم می سازند.

 

• ورق آجدار گالوانیزه (Galvanized Chequered Plate)

ورق های گالوانیزه همان ورق های فولادی هستند که به کمک روش های مختلف روی اندود می شوند. روکش روی (Zinc) از آنها در برابر زنگ زدگی محافظت می کند. گاهی اوقات ورقه های آجدار از ورق گالوانیزه تولید می شوند. از این نوع ورق آجدار برای تولید سقف شیروانی یا پوشاندن کف کشتی استفاده می کنند.

 

• ورق استیل آجدار (Stainless Steel Diamond Plate)

مهمترین و پرکاربردترین نوع ورقه استیل برای ساخت این محصولات، ورق استیل ۳۰۴ است. به همین دلیل یکی از مقاوم ترین ورقه های فولادی در برابر زنگ زدگی و خوردگی است.

 

• ورق آجدار فابریک (Fabric Diamond Plate)

این نوع ورقه ها شامل یک لایه اصلی به همراه یک لایه آجدار هستند که لایه اصلی کاملا صاف است. طبیعتا به دلیل چندین لایه بودن وزن و ضخامت بیشتری هم دارند.

 

• ورق آجدار پرسی

این نوع محصولات ورقه های فولادی ساده ای هستند که با پرس کاری و سنبه زنی به صورت طرح دار تولید شده اند. لایه زیرین سطح آجدار یکپارچه نیست و متخلل است. به همین دلیل در اثر رفت و آمدهای زیاد در محیط کار یا فشار وارد شدن به آن، به تدریج دفرمه شده و قدرت اصطکاک آن کاهش می یابد. به همین دلیل نوع پرسی ورق آجدار برای محیط های با رفت و آمد کم بهترین گزینه است تا مجبور به صرف هزینه های زیاد نشوید.

 

• ورق آجدار پلاستیکی (Plastic Diamond Plate)

ورق های آجدار فقط با فلزات ساخته نمی شوند بلکه می توان با مواد پلاستیکی هم ساخت. این نوع ورقه ها به طور گسترده در گاراژ، ادارات و اتاق خدمات و تجهیزات کاربرد دارند. این نوع ورقه ها را بسته به نوع استفاده در سایز، مدل و طرح های مختلف تولید می کنند.

 

این نوع ورقه ها ترموپلاستیک هستند و کاملا در برابر آب و رطوبت نفوذناپذیر بوده و مواردی مثل سایش، ضربه و کشیدگی به ساختار آنها آسیب وارد نمی کند. ضمنا برخلاف انتظار، ورق آجدار پلاستیکی مقاومت و ماندگاری بسیار بالایی دارد. در برخی موارد نیز به شکل تزیینی برای پوشش کف استفاده می شود تا در برابر سایش و لغزندگی هم مقاومت کند.

ورق آجدار گالوانیزه

مهم‌ترین مزیت‌های ورق آجدار

مزایا و کاربرد ورق آجدار با توجه به نوع شیوه ساخت، جنس و ویژگی های فیزیکی توجه بسیاری از صنایع را به سمت خود جلب کرده است. شاید تاکنون با مزایای این نوع ورقه های آهنی پلاستیکی آشنا شده باشید. با این حال به صورت موردی به آنها اشاره می کنیم:

 

• سطح این ورقه ها شفاف است مخصوصا در نوع آلومینیومی که باعث بازتاب مناسب نور در محیط های تاریک می شود، مقاومت بالایی در برابر ساییدگی دارند و با اصطکاک زیادی که ایجاد می کند جلوی لیز خوردن را می گیرند. به عنوان مثال کف کشتی، وانت بار و کشتی ها از این ورقه ها ساخته شده اند• حتی در شرایطی که سطح این ورقه ها خیس و نمناک باشد، لغزندگی نخواهد داشت و خطری ایجاد نمی کند.

 

• به دلیل درخشان بودن سطح در تمامی مدل های ورق آجدار، به شکل تزیینی هم کاربرد دارند

 

• امکان جوش پذیری (Weldability) خیلی خوبی دارند

 

• امکان خمیدگی و تا شدن به شکل رول هم دارند

 

• هزینه ساخت و تولید ورق آجدار بالا نیست و مقرون به صرفه است

 

• تمیز کردن این ورقه ها بسیار ساده و سریع است و نگهداری و تعمیرات خیلی کمی نیاز دارند

 

• طرح و الگوی تکراری آج ها تنوع خوبی دارد که از لحاظ تزیینی و زیبایی مناسب است

 

کاربردهای ورق آجدار

۱. استفاده در آسانسورها برای پوشش دیوار و سقف

 

۲. کف سازی پل ها به منظور لیز نشدن بعد از بارندگی و یخبندان

۳. ساخت سطوح ضد لغزش و سایش برای پلکان، راهرو و کف کارخانجات و ادارت تجاری و اداری

 

۴. حفاظت از دیوارها در برابر صدمات ناشی از برخوردهای سنگین و آسیب رسان

 

۵. مقاومت سطوح مختلف در مکان های پر رفت و آمد در برابر سایش و زدگی

 

۶. مقاوم سازی درب انبار در برابر سایش و ضربات وارد شده ناشی از عبور و مرور وسایل

 

۷. استفاده از ورق آجدار آلومینیومی در سرویس های بهداشتی به دلیل آنتی باکتریال بودن و تمیزکاری راحت و سریع

 

۸. تولید پله های اضطراری برای حفظ سلامت ساکنین ساختمان و کارمندان ادارات

 

۹. استفاده در کارخانجات تولید مواد غذایی برای جداسازی مواد غذایی

 

۱۰. تولید دستگاه های صنعتی در کارخانجات و شرکت های تولیدی مختلف برای حفظ امنیت

ورق آجدار پلاستیکی

نحوه محاسبه وزن ورق آجدار

برای محاسبه وزن ورق آجدار باید چندین فاکتور مهم را در نظر بگیرید. ابعاد ورق های آجدار معمولا به صورت ۲ در ۱ متر، ۱.۵ در ۶ متر و ۲ در ۶ متر است، ضخامت این ورقه ها نیز بسته به نوع کاربرد و صنایع کاری، ۱.۵ میلیمتر تا ۱۰ و برخی مواقع تا ۱۲ میلیمتر متغیر است. چگالی این نوع ورق ها نیز ۷.۸۶ است.

 

با حاصل ضرب ابعاد در ضخامت و چگالی، وزن ورق آجدار برحسب کیلوگرم به دست می آید. بسیاری از شرکت ها برای فروش این نوع ورق ها، مبنای محاسبه قیمت ورق آجدار، وزن در نظر می گیرند.

 

قیمت ورق آجدار

قیمت روز ورق آجدار براساس فاکتورهای مختلف تعیین می شود. اولین و مهمترین عامل تأثیرگذار در قیمت ورق های برجسته یا شطرنجی (آجدار) نوع آنهاست که در این مطلب به طور کامل اشاره شد.

ورق آجدار

شیوه تولید در کارخانجات، نرخ ارز و نوسانات آن، ابعاد و ضخامت که بر روی وزن نهایی تأثیر می گذارند، همگی از عوامل مؤثر و بسیار مهمی است که تنها پس از مشخص شدن آنها می توان قیمت نهایی را محاسبه کرد.

 

شما مشتریان عزیز می‌توانید قبل از ثبت سفارش، با کارشناسان فروش تماس بگیرید تا قیمت روز ورق آجدار طبق سفارش و نیاز شما مشخص شود. شرکت فولاد اصفهان با سالیان طولانی تجربه در زمینه فراهم سازی و فروش فولاد مختلف از جمله ورق آجدار با کیفیت عالی و ساخته شده از بهترین متریال های اولیه همراه با قیمت مناسب، تلاش کرده تا رضایت فعالان این صنعت را جلب کند.

 

 

منابع:

blog.lapeyrestair.com

industrialmetalsupply.com

metalsupermarkets.com

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه؛ آشنایی با انواع،کاربرد و خصوصیات مختلف + آخرین قیمت ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه؛ آشنایی با انواع،کاربرد و خصوصیات مختلف + آخرین قیمت ورق گالوانیزه 1500 1000 mr.amin2130

ورق گالوانیزه چیست؟ ورق گالوانیزه (Galvanized Sheet) یکی از مهمترین محصولات فولادی است که به منظور مقاوم سازی سازه ها در برابر رطوبت و عوامل دخیل در زنگ زدگی ساخته شده اند. این نوع ورق ها کاربردهای بسیار گسترده ای دارند که به دلیل مقاومت آنها در برابر زنگ زدگی، قیمت مناسب و طول عمر بالاست؛ در ادامه بیشتر با این نوع ورق فولادی مقاوم آشنا خواهید شد.

steel

منظور از گالوانیزه چیست و چه تأثیری روی زنگ زدگی دارد؟

به طور کلی فولاد و آهن چون در برابر زنگ زدگی یا به عبارتی نفوذ اکسیژن و رطوبت و تشکیل ساختارهای شیمیایی مختلف مقاوم نیستند، باید برای محافظت از آنها، از لایه های محافظت کننده استفاده کرد. وقتی از صحبت از گالوانیزه می شود یعنی لایه ای از فلز روی که بر روی ورقه های فولادی کشیده می شود.

 

لایه روی (Zinc) که بر روی ساختارهای فولادی و آهنی کشیده می شود، ورقه های گالوانیزه ایجاد می کند. این ورقه ها حتی با شکسته شدن هم دچار خوردگی نمی شوند. در واقع این لایه جلوی واکنش بین ساختار آهنی و مولکول های اکسیژن را می گیرد.

 

انواع روش های تولید ورق گالوانیزه

برای روی اندود کردن یا ایجاد لایه ای از فلز روی بر سطح سازه های فولادی و آهنی از روش های مختلفی استفاده می کنند. محصولاتی که با این روش تولید می شوند، خصوصیات و ویژگی های خاص خودشان را دارند. در ادامه به طور مختصر هر کدام از روش ها را توضیح داده ایم:

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

۱- گالوانیزاسیون گرم (Hot-dip Galvanizing):

در این روش سازه فولادی یا آهنی درون حمامی از فلز روی مذاب فرو برده می شود. پس از آن مرحله خنک سازی آغاز می گردد تا لایه روی محکم بچسبد.

 

این روشی قدیمی و هنوز پرکاربرد است که روی به عنوان آند عمل می کند. این لایه مقاومت خوبی دارد و چند لایه است. با این حال برای سازه هایی که همیشه در معرض مواد اسیدی هستند یا در محیط دریایی و آب شور قرار گرفته اند زیاد کاربردی نیست و فایده ای ندارد.

 

۲- الکتروپلیت یا الکتروگالوانیزه (Electroplating):

در این روش از محلول سولفات روی یا سیانید تحت جریان الکتریکی برای روی اندون کردن ورق گالوانیزه استفاده می کنند. در این روش ضخامت لایه روی نسبت به شیوه قبلی کمتر است اما سطح آن صافی خوبی دارد. با این حال ضخامت آن قابل کنترل است. از طرفی ضخامت کم لایه روی، رنگ آمیزی آن را ساده تر می کند و ظاهر براق و خوبی هم به آن می بخشد.

 

۳- روش پیش گالوانیزه (Pre-Galvanization):

این نوع روش برای تولید ورق گالوانیزه مشابه با شیوه گالوانیزه گرم است. با این تفاوت که ورق فولادی یا آهنی ابتدا با مایع مخصوص تمیز شده و سپس وارد حمام روی مذاب می شود. در نتیجه محصول نهایتی یکپارچگی ساختاری بهتری دارد.

 

۴- گالوانیلینگ (Galvannealing):

این روش حساس بوده و زمان زیادی نیاز دارد. گالوانیلینگ ترکیبی از روش گالوانیزاسیون گرم و Annealing یا گداختگی است. در این روش ابتدا فرایند گالوانیزاسیون گرم انجام شده و سپس در کوره های مخصوص پخته می شود. در نهایت آلیاژی از روی و آهن به شکل ورق آلیاژی تولید می گردد.

 

انواع ورق گالوانیزه

ورق های گالوانیزه را می توان برحسب موارد و عوامل مختلف دسته بندی کرد. یکی از معیارهای دسته بندی این نوع ورقه های فولادی روی اندود شده، براساس شیوه ساخت و تولید است که در عناون قبلی به آنها اشاره کردیم. فاکتور براساس نوع فرمینگ یا شکل دهی آنهاست. در ادامه به طور مختصر به

هر یک از انواع ورق های گالوانیزه براساس نوع شکل دهی اشاره خواهیم کرد:

 

• ورق شادولاین

این نوع ورقه ها ضخامتی بین ۰.۳ تا ۰.۷ میلیمتر دارند. از این ورقه ها در ساخت پانل ساندویچی زیاد استفاده می کنند.

 

• ورق شیروانی

در رنگ های بسیار متنوع برای صنایع ساختمان سازی مثلا شیروانی خانه ها، سوله و واحدهای تولیدی به کار می رود. معمولا به فرم های ذوزنقه ای و طرح سفال تولید می شوند. ضخامت آنها بین ۰.۴ تا ۰.۶ میلیمتر است.

 

• ورق رول آف کرکره ای

: نوع دیگری از ورق شیروانی ولی به عنوان محافظ درب مغازه و کارگاه تولیدی است. ضخامت آنها بین ۰.۴ تا ۱ میلیمتر است.

 

• عرشه فولادی

در اسکلت فلزی ساختمانها از این نوع ورق گالوانیزه استفاده می کنند. ویژگی شاخص این نوع ورقه ها، سبکی، سرعت ساخت بالا،یکپارچگی ساختاری، ارزش بالا حتی پس از تخریب و غیره است.

 

• گاردریل

یکی از فرم ها و انواع بسیار رایج ورقه های گالوانیزه، گاردریل ها هستند. ضخامت ورقه ها در این حالت بین ۰.۷ تا ۱ میلیمتر است.

 

• ورق گالوانیزه رنگی

لایه رنگی که بر روی این ورقه ها دیده می شود در واقع پوشش پلیمری به منظور مقاوم سازی در برابر خوردگی است. این نوع ورق رنگی برخلاف نمونه های معمولی حتی اگر خراشیده هم شوند، خوردگی و تخریب ساختاری ایجاد نخواهد شد. تنوع رنگی آن به ۱۶ حالت می رسد. روش مایع و پودری برای رنگی کردن ورقه ها استفاده می شود. ضخامت آنها ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ میلیمتر است.

 

• ساخت بدنه کانکس

این نوع ورقه ها تحمل وزن و بار زیادی ندارند و بین ۰.۷ تا ۱ میلیمتر هم ضخامت دارند. با توجه به زیرساخت فولادی این ورقه ها، می توان بر روی آنها جوشکاری هم انجام داد.

 

  • کانال پیش ساخته

مثل کانال های کولر و تهویه مطبوع از انواع دیگر ورق گالوانیزه است. سیالات مختلف و هوا باعث ایجاد خوردگی و اکسیداسیون می شوند به همین دلیل با فرم دهی ورقه های گالوانیزه روی اندود، این عیب برطرف شده است. این نوع کانال ها تحمل بار خاصی ندارند.

 

خصوصیات ورق گالوانیزه

خصوصیات ورق گالوانیزه مشخص کننده نوع کاربرد، ویژگی ها و مزایای این نوع سازه های فولادی است. در ادامه به صورت موردی به این خصوصیات و ویژگی ها اشاره کرده ایم:

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

• روی اندود شدن سازه های فولادی مانع از خوردگی لایه زیرین می شود. به همین دلیل بسته به نوع روش گالوانیزاسیون می توان در محیط های مرطوب و خورنده استفاده کرد.

 

• ماندگاری و دوام این نوع ورق ها بسیار زیاد و در برخی موارد به ۷۰ سال می رسد

 

• فلز روی مورد استفاده در فرایند گالوانیزاسیون نه تنها یک لایه محافظ است بلکه چنین ویژگی را به لایه زیرین هم منتقل می کند

 

• جایگزین مناسب و مقرون به صرفه برای فولاد استیل یا ضد زنگ است

 

• با خراشیده شدن لایه روی (Zinc) محافظ، فولاد ورق گالوانیزه آسیب نمی بیند

 

• روش گالوانیزاسیون برای مقاومت نسبت به خوردگی نسبت به روش هایی مثل آندایزینگ هزینه بسیار کمتری دارد و نگهداری آن هم هزینه بر نیست

 

• بررسی سالم بودن ورق های گالوانیزه نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی ندارد و به صورت شهودی هم قابل بررسی است

 

• بسته به ضخامت لایه روی و نوع شیوه روی اندود کردن می توان به شکل دکوراتیو سازه های فولادی را رنگ کرد تا ورق گالوانیزه رنگی داشته باشید

 

وزن و ابعاد ورق گالوانیزه

معمولا ورق های گالوانیزه ابعاد مشخصی دارند که براساس آن می توان وزن هر ورق را به سادگی محاسبه کرد. به عنوان مثال طول این ورق ها ۲۰۰۰ یا ۲۵۰۰ میلیمتر و عرض آنها ۱۰۰۰ یا ۱۲۵۰ میلیمتر است. ضخامت این نوع ورقه ها از ۰.۳ میلیمتر تا ۲ میلیمتر متغیر می باشد.

ورق گالوانیزه

وزن ورق گالوانیزه را می توان از طریق ضرب کردن طول ورق در عرض در ضخامت و در چگالی (۷.۸۶ گرم بر سانتی متر مکعب) به دست آورد. وزن نهایی برحسب کیلوگرم خواهد بود.

این روش عموما برای محاسبه کلیه ورقه های فولادی نظیر ورق ضد سایش، استیل ضد زنگ و غیره به کار می رود. در عین حال این روش ساده ترین شیوه محاسباتی نیز هست.

قیمت روز ورق گالوانیزه

قیمت ورق گالوانیزه براساس فاکتورهای مختلف مثل ضخامت، طول، عرض و نوع روش گالوانیزاسیون، نوع کاربرد در صنایع مختلف و همچنین وزن نهایی تعیین می شود. ورق گالوانیزه اصفهان با بهترین مواد اولیه و جدیدترین تکنیک های روز دنیا تولید می شود. این نوع ورقه ها بیشترین میزان ماندگاری را دارند و به سراسر کشور ارسال می شوند.

شرکت فولاد اصفهان توانسته با در اختیار داشتن نیروی متخصص و کارآزموده و مجرب، خرید تجهیزات پیشرفته روز دنیا و تسلط بر روش های مختلف در تولید ورق گالوانیزه، بهترین محصولات را تولید کند.

در حال حاضر تولیدات این مجموعه به سراسر کشور ارسال شده و امکان سفارش بهترین محصولات در حجم دلخواه با ارسال فوری وجود دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و گرفتن قیمت روز ورق گالوانیزه با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

منبع:

.indmetalstrap.com

nationalmaterial.com

Alloy sheet

معرفی و بررسی تخصصی انواع ورق آلیاژی

معرفی و بررسی تخصصی انواع ورق آلیاژی 640 480 فولاد اصفهان

ورق آلیاژی چیست؟ به طور کلی اصطلاح آلیاژ به ترکیب شدن دو یا چند عنصر یا فلز برای ساخت ترکیبی جدید می گویند. فولاد هم در اصل یک نوع آلیاژ محسوب می شود چون ترکیبی از آهن و کربن است.

 

بر همین اساس ورق آلیاژی را یکی از انواع ورق های آهنی می دانند که ترکیبی از چندین عنصر مختلف با یکدیگر می باشد.

 

ساخت محصولات مختلف از آلیاژ به این دلیل است که فلزات به فرم خالص نقطه ذوب بسیار بالا و نرمی زیادی دارند به همین دلیل مناسب برای فرم دهی نیست. لذا در اثر ترکیب با سایر عناصر و تولید آلیاژ مزایای مختلفی حاصل می شود. در ادامه در رابطه با انواع ورق آلیاژی و کاربردهای کلی این نوع محصولات صحبت خواهیم کرد.

ورق آلیاژی برنج

انواع ورق آلیاژی و نحوه تولید

قبل از اینکه به بررسی و معرفی انواع ورق آلیاژی بپردازیم، روش تولید آنها را به طور مختصر و مفید شرح می دهیم. به طور کلی تولید ورق آلیاژی به دو روش نورد گرم (Hot Rolled) و نورد سرد (Cold Rolled) تولید می شوند و به ترتیب ورق گرم و ورق سرد حاصل می شوند.

 

علاوه بر این مورد، ورق آلیاژی را می توان براساس شکل ظاهری نیز تقسیم بندی کرد. ورق های کویل (Coil) و ورق های بریده شده یا شیت (Sheet) هم دسته بندی دیگری برای ورقه های آلیاژی است. در هر صورت ماهیت و انواع این ورقه ها یکسان است و هر کدام از مشتریان براساس نیاز خود در صنایع کاری سفارش ثبت می کنند.

 

در ادامه قصد داریم به انواع ورق آلیاژی اشاره کنیم و هر کدام را به طور مختصر توضیح دهیم:

 

  • ورق آلیاژی برنج (Brass):

این نوع ورقه ها در واقع ترکیبی از فلز مس با روی (ماکزیمم ۴۰%)، منگنز، سرب، قلع و آلومینیوم می باشد. البته درصد و نوع عناصر ترکیب شونده در ورق های آلیاژی برنجی موجود در بازار با یکدیگر متفاوت هستند.

 

رنگ این ورقه ها شبیه به طلا، زرد رنگ است. استحکام کششی و درجه سختی و مقاومت در برابر خوردگی بالایی دارد و واکنش اکسیداسیون در آن بسیار کند است. از این ورقه ها در ساخت بست، قفل، دستگیره درب و رادیاتور استفاده می شود.

قیمت ورق آلیاژی
  • ورق آلیاژی برنز (Bronze):

این نوع ورقه ها نیز در واقع ترکیب مس با فسفر و قلع هستند. انواع مختلفی دارند مثل ورقه آلیاژی فسفر برنز که در آن ۱۰% قلع وجود دارد و مقدار کمی هم از فسفر است.

 

قلع کمک می کند تا در برابر خوردگی مقاوم باشد و عنصر فسفر، شکل پذیری و خمش آن را راحتتر می کند. مقاومت بالا در برابر سایش، خستگی، ضریب پایین اصطکاک، مقاومت بالا و وجود ساختارهای دانه ریز (Fine Grain) از جمله ویژگی های این نوع ورق آلیاژی است. کاربرد این ورقه ها در صنایع الکترونیکی، قطعات کامپیوتری، ساخت پیچ و مهره و بست، پروانه کشتی و غیره است.

ورق آلیاژی برنز
  • ورق آلیاژی پیوتر (Pewter):

این نوع ورقه ها عمدتا از قلع (۸۵ تا ۹۵%) ساخته شده اند و مابقی از عناصری مثل مس، آنتیموان، بیسموت و گاهی اوقات به میزان خیلی کم، سرب هستند.

 

عنصر مس به افزایش درجه سختی آن کمک می کند. در گریدهای درجه پایین به جای مس از سرب استفاده می کنند که رنگ نهایی تقریبا آبی رنگ می شود. کاربرد این نوع ورقه های آلیاژی در ساخت ظروف و وسایل تزئینی است.

ورق آلیاژی پیوتر
  • ورق آلیاژی ST52:

این نوع ورقه ها را در دسته فولاد ضد سایش قرار می دهند که به روش نورد گرم تولید می گردد. ورق ST52 عمدتا از سیلیسیم و ۱.۶% منگنز، فسفر، گوگرد و کمی کربن ساخته شده اند.

 

کلمه ST از واژه آلمانی Stahl به معنی فولاد گرفته شده است. عدد ۵۲ نیز نشان دهنده استحکام کششی آن در واحد کیلوگرم بر میلیمتر مربع می باشد که با ضرب آن در عدد ۹.۸۱ می توان مقدار آن را برحسب مگاپاسکال معرفی کرد. کاربرد آن در ساخت جرثقیل، ریل، پل، دیواره قطعات صنعتی و غیره است.

ورق آلیاژی ST52
  • ورق آلیاژی ST44:

توضیحات این نوع ورقه آلیاژی مشابه با مورد قبلی است و به راحتی متوجه می شویم که استحکام کششی آن کمتر است. کاربرد این نوع ورقه ها که به ورقه ساختاری (Structure Steel) هم معروف است بیشتر در زمینه ساخت قطعات صنعتی و هواپیماسازی است.

ورق آلیاژی ST44
  • ورق آلیاژی ST37:

استحکام کششی این نوع فولاد آلیاژی هم از دو مورد قبلی کمتر است ولی کاربرد آن در صنایعی که نیاز به ورق منعطف ولی مقاوم دارند زیاد است. از جمله کاربردهای این نوع ورق می توان به ساخت تجهیزات مورد نیاز کشاورزی، کشتی سازی، تیر آهن و صنایع فلزات سنگین اشاره کرد.

ورق آلیاژی ST37
  • ورق آلیاژی A283:

این نوع ورقه ها در ۴ گرید A، B، C و D ساخته می شوند که معمولا گرید C بیشترین کاربرد را دارد. ضخامت آن بین ۶ تا ۱۵۰ میلیمتر متغیر است. عناصر آلیاژی آن شامل کربن، منگنز، فسفر، گوگرد، سیلیسیم و مس است. تمامی گریدها قابلیت بالایی در خم کاری و جوشکاری دارند. کاربرد ورق A283، در ساخت مخازن پرفشار و کم فشار و حتی مخازن حمل سوخت می باشد.

ورق آلیاژی A283
  • ورق آلیاژی A36:

این نوع ورق آلیاژی اصفهان به روش نورد گرم تولید می شود و به ورق دریایی هم معروف است. قابلیت جوشکاری آن بسیار بالاست و برای فرایندهایی مثل سایش، پانچینگ، قلاویزکاری، مته زنی و ماشین کاری بسیار مناسب است.

 

به فرم های میله های با سطح مقطع مستطیلی، مربعی یا لوله های دایره ای شکل، زاویه دار، کانالی، H-beam و I-beam تولید می گردد. از عناصری مثل کربن، مس، آهن، منگنز، فسفر، سیلیسیم و گوگرد تشکیل شده است.

 

کاربرد ورق آلیاژی A36 در ساختارهای پل ها، ساختمان ها و سکوهای نفتی است که به شکل پیچ و مهره، پرچ یا جوشکاری به هم متصل می شوند. در ساخت تجهیزات خودروسازی و کشاورزی، قطعات ماشین آلات مختلف و غیره نیز استفاده می شود.

ورق آلیاژی A36
  • ورق آلیاژی A516:

این نوع ورقه ها با میزان کربن متوسط نسبت به سایر ورق های سری A که کم کربن هستند تولید می شوند. در ساختار آنها بجز کربن از عناصر دیگری مثل سیلیسیم، منگنز، فسفر، گوگرد، آلومینیوم و کروم نیز به کار رفته است.

عنصر کروم از مواد ضد سایش و ضد خورندگی است به همین دلیل از جمله کاربردهای ورق آلیاژی A516 می توان به ساخت پل، قطعات خودرو و کامیون، محفظه های حمل بار و غیره اشاره کرد. از جمله ویژگی های آن می توان به تناسب عالی از خواص جوش پذیری، سختی و استحکام اشاره داشت.

به ورقA516T، ورق آتشخوار هم می گویند چون در برابر حرارت زیاد، مقاومت بالایی دارد. در ۴ گرید ۵۵، ۶۰، ۶۵ و ۷۰ تولید می شوند که هر کدام اندکی با یکدیگر تفاوت دارند.

ورق آلیاژی A516
  • ورق ضد سایش (Abrasion Resistant یا AR):

این نوع ورقه ها از ورق های آلیاژی پرکربن (درصد کربن بالا) ساخته می شوند. این نوع فولادها ساختار مارتنزیتی دارند که بسیار مستحکم هستند و در کلیه صنایعی که استحکام و مقاومت سازه اهمیت بالایی دارد حتما استفاده می شود.

در ساختار این نوع ورق آلیاژی علاوه بر کربن بالا از عناصری مثل نیکل، سیلیسیم، مولیبدن، گوگرد، فسفر، بور و منگنز هم استفاده شده که برحسب نوع کاربرد در صنایع، درصد اختلاط آنها فرق می کند.

 

از انواع این نوع ورقه ها می توان به هاردوکس، دورستات، دیلیدور و غیره اشاره کرد. توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات کاملتر به مطلبی که در همین حوزه نوشته شده مراجعه نمایید.

 

  • ورق آجدار (Chequered Plate):

به دلیل آج دار بودن یا طرح های برجسته بر روی این نوع ورقه ها به ورق آلیاژی آجدار معروف شده اند. کاربرد این نوع ورقه ها در مکان هایی است که افزایش اصطکاک اهمیت خاصی دارد. مثلا در کف آسانسور، پل های هوایی و غیره کاربرد دارند. در دو نوع پرسی و فابریک هم تولید می شوند.

ورق آلیاژی آجدار

گاهی اوقات نیز ورق آلیاژی از فلزات گرانبها ساخته می شوند که ارزش بسیار بالایی دارند:

• طلای سفید: از ترکیب فلز طلا با پالادیوم، منگنز، نقره، مس، روی و نیکل، طلای سفید تشکیل می شود که در ساخت جواهرات و زیورآلات کاربرد بسیار زیادی دارد. در صنایع ساخت طلا و جواهرات، برای اینکه از تغییر رنگ این نوع ورق های آلیاژی در گذر زمان جلوگیری کنند روی آن را با لایه از فلز رودیوم می پوشانند.

 

• طلای رزگلد: ورق های آلیاژی ساخته شده از ترکیب مس و طلا می گویند. طلا در این حالت عیار کمتری دارد و عیار ۱۸ رایج نیست.

 

• نقره استرلینگ: یکی از رایج ترین انواع ورق آلیاژی ساخته شده با فلزات گرانبها، نقره استرلینگ یا همان نقره (۹۲.۵%) ترکیب شده با مس (۷.۵%) است. وجود فلز مس باعث می شود تا درجه سختی و چکش خواری افزایش پیدا کند و از افت کیفیت رنگ نقره جلوگیری کند. برای درخشنده کردن ظاهر نقره هم از لایه نازکی از نقره خالص یا رودیوم استفاده می کنند.

 

قیمت ورق آلیاژی

امروزه به دلیل تنوع بالای ورق های آلیاژی که هر کدام در گریدهای مختلف تولید می شوند و کاربردهای خاص خود را پیدا کرده اند، تولید و فروش ورق های آلیاژی نیز بسیار افزایش پیدا کرده است.

 

با توجه به اینکه در حالت کلی فلزات خالص، نقطه ذوب و نرمی بالایی دارند و برای استفاده به شکل خام در صنایع مختلف مناسب نیستند، تولید آلیاژی از ورقه های فولادی و آهنی گسترش زیادی پیدا کرده است.

 

با توجه به اینکه کلیه خواص فلزات در حالت آلیاژ بهبود یافته و خواص جدیدی پیدا می کنند، خرید ورق آلیاژی هم بسیار افزایش پیدا کرده و میزان آن روز به روز بیشتر می شود.

 

شرکت فولاد اصفهان به عنوان یکی از کارخانجات بزرگ و معتبر داخلی در زمینه تولید انواع ورق آلیاژی با متریال و مواد اولیه با کیفیت و تحت پیشرفته ترین دستگاه ها و تجهیزات، اقدام به فروش ورقه های آلیاژی مختلف با قیمت مناسب نموده است.

 

قیمت ورق آلیاژی با توجه به نوع ترکیبات تشکیل دهنده، حجم سفارش و وزن نهایی و همچنین نوسانات ارزی متغیر بوده و باید موقع خرید استعلام قیمت بگیرید. کارشناسان ما آمادگی کامل خود را در ارائه مشاوره رایگان و ارسال سریع قیمت ها اعلام کرده و می توانید بهترین محصول را با توجه به نیاز صنایع کاری خود خریداری نمایید.

 

منابع:

تحقیقات فردی

www.azom.com

steel-sections.com

 

سؤالات متداول

منظور از ورق آلیاژی چیست؟

به ورقه های فولادی و آهنی که ساخته شده از ترکیب چندین عنصر مختلف با یکدیگر هستند تا بتوان از خصوصیات مختلف آنها در صنایع مختلف استفاده نمود، ورق آلیاژی گفته می شود.

 

ورق آلیاژی چند نوع است؟

ورق های آلیاژی را برحسب شیوه تولید به دو دسته نورد گرم و نورد سرد و براساس فرم ظاهری به دو دسته رولی و شیت تقسیم بندی می کنند.

 

ورق های آلیاژی ساخته شده با فلزات گرانبها چه کاربردی دارند؟

این نوع ورق ها مثل طلای سفید، نقره استرلینگ و طلای رزگلد در ساخت جواهرات و زیورآلات کاربرد دارند.

 

معروفترین ورق های آلیاژی کدامند؟

مشخص کردن این موضوع کار دشواری است چون هر کدام در صنایع مختلف کاربرد دارند با این حال به نظر می رسد، ورق های آلیاژی A36، A516، A238، ST52 و ST37 کاربرد بیشتری داشته باشند.

ورق فولادی

ورق فولادی؛ آشنایی با انواع و چگونگی آزمایش ورق فولادی

ورق فولادی؛ آشنایی با انواع و چگونگی آزمایش ورق فولادی 1280 720 فولاد اصفهان

ورق فولادی که طبیعتا از فولاد تشکیل شده، آلیاژی از آهن و کربن محسوب می شود که برحسب نوع گرید، شیوه ساخت، کیفیت و سایر ویژگی ها به انواع مختلف تقسیم بندی می گردد. ورق فولادی از تختال یا شمش تولید می گردد که برحسب نوع کاربرد در صنایع هدف، گریدها و انواع مختلفی دارد.

 

این نوع ورقه ها به دو فرم رول ورق فولادی و یا شیت (پلیت) در بازار به فروش می رسند که پایه و اساس انواع محصولات دیگر بوده و یا در پروژه های دیگر برای استحکام و حفاظت بیشتر به کار می رود. در ادامه این سری از مطالب  فولاد اصفهان، به معرفی، مقایسه و کاربردهای انواع ورق های فولادی خواهیم پرداخت.

 

بررسی تخصصی و کامل انواع ورق فولادی

ورق های فولادی که تولید شده و در بازار عرضه می شوند، انواع مختلفی دارند. طبیعتا هر کدام از این ورقه ها با ویژگی های خاص خود، کاربردهای جداگانه ای دارند که در هر مورد به آن خواهیم پرداخت:

 

• ورق گالوانیزه (ورق سفید):

این نوع ، چون به روش نورد سرد تولید می گردد، به ورق گالوانیزه معروف شده است. از طرفی به دلیل اینکه از ورق سیاه طی فرایندهای خاص، روی اندود یا گالوانیزه می گردد، به این اسم می شناسند.

 

روی به دلیل مقاومت ذاتی در برابر خوردگی و زنگ زدگی بر روی این ورقه ها روکش می شود و باعث کاربرد این ورقه ها در مناطق با رطوبت بالا شده است. ضخامت این ورقه ها بین ۶ تا ۱۸ میلیمتر با طولی بین ۲ تا ۶ متر می باشد. از جمله موارد کاربرد این نوع ورقه ها می توان به تانکرها یا مخازن مخصوص نگهداری آب، ساخت کابینت، لوله های انتقال آب و سیال، ساخت سقف سوله و غیره اشاره کرد.

دسته ای از ورق فولادی گالوانیزه

• ورق روغنی:

این نوع ورق فولادی طی فرایند نورد سرد تولید شده و سپس روغن کاری می شود (پاشش مستقیم و پاشش مداربسته) به همین دلیل به ورق روغنی مشهور شده و با همین کار، ظاهر زیبا و براقی پیدا کرده است.

 

سایز و ابعاد و ضخامت های مختلفی از آن تولید می شود و خم کاری و فرم دهی به آن راحت است. از این ورقه های فولادی در ساخت وسایل فلزی خانگی مثل یخچال و ماشین لباسشویی، وسایل اداری و قفسه های فلزی استفاده می شود. این ورقه ها ضد زنگ هستند.

نمونه ای از ورق فولادی روغنی

• ورق رنگی:

این نوع ورق فولادی از ورق های گالوانیزه تولید می گردد که به خاطر ظاهر رنگی خود به این اسم شهرت پیدا کرده اند. این نوع ورق ها به رنگ سفید، قهوه ای، زرد، سبز، آبی، نارنجی و قرمز تولید می شوند هر چند محدودیت رنگ ندارد. به دلیل تولید از ورق های گالوانیزه مشابه آنها ضد زنگ هستند. ظاهر زیبای آنها باعث شده تا برای ساخت سقف سوله و وسایل لوازم خانگی کاربرد داشته باشند.

 

نوع رنگ بکار رفته از نوع الکترواستاتیک است که ماندگاری بسیار بالایی دارد. ابتدا با دستگاه رنگ پلیمر پودری روی سطوح ورقه پاشیده شده و در کوره رنگ پخته می شود. سپس رنگ نهایی با غلتک روی تمامی سطوح اعمال شده و دوباره برای پخت وارد کوره می گردد. ضخامت این ورقه ها بین ۰.۸ تا ۶ میلیمتر و با عرض ۱ تا ۲.۵ متر هستند.

گروهی از ورق های فولادی رنگی

• ورق آجدار:

ورق آجدار طی فرایند نورد گرم تولید می شود اما با ورق سیاه و کلیه ورق هایی که از فرایند نورد گرم تولید می شوند، تفاوت زیادی دارند. آجدار بودن این ورقه ها برای ایجاد اصطکاک است تا جلوی لیز خوردن را بگیرند که حتما آنها را در کف اتوبوس، آسانسور، پله ها و پل ها دیده اید.

 

آج های مختلفی که در طرح های گوناگون روی این ورقه فولادی کار می شود به کمک دستگاه آج زنی است که غلتک های آن شکل های مختلفی دارند.

ورق آجدار فولادی

• ورق سیاه (ورق گرم):

این نوع ورق به دلیل اینکه روش تولید آن مبتنی بر روش نورد گرم و حرارت دهی بالاست به این اسم معروف شده است. سیاه بودن سطح این ورقه ها به دلیل حرارت دیدن زیاد و دوده های زیادی است که روی آن رسوب می کند و در صنایع بیشتر با نام ورق سیاه می شناسند.

 

ضخامت و طول این نوع ورقه ها بسیار متنوع است. از این ورقه ها برای ساخت تانکر یا مخازن، سیلندر ماشین، ابزارآلات، لوله درزدار و در صنایع پتروشیمی، کشتی سازی و سنگین استفاده می کنند چون استحکام بسیار بالایی دارند.

steel sheet5 min

• ورق اسیدشویی:

این نوع ورق ها هم بر پایه فرایند نورد گرم از ورق سیاه تولید می شوند. به دلیل اینکه در طی فرایند، لکه و آسیب سطحی زیادی به این ورقه ها وارد می شود و برای خنک کاری لکه های آب روی آنها ریخته می شود لایه از ورق اکسید آهن شکل می گیرد در نتیجه برای پاکسازی و تمیزکاری از محلول اسیدی معمولا هیدروکلریک اسید استفاده می کنند.

 

از این نوع ورقه ها در صنایع خودروسازی، لوله سازی و صنایع پتروشیمی، ساخت رینگ و شاسی اتومبیل استفاده می گردد.

ورق اسید شویی

• ورق استنلس استیل:

از انواع ورقه فولادی است که آلیاژهای مختلفی در ساخت آن استفاده می شود که یکی از آنها آلیاژ کربنی است که به نسبت افزایش درصد کربن، به همان میزان هم درجه مقاومت و سختی افزایش پیدا می کند.

 

دو گرید بسیار پرکاربرد آن استیل ۳۰۰ و ۴۰۰ است که به عنوان مثال ورق استیل ۳۰۴ که در گریدهای مختلف تولید شده و معروف ترین ورق فولاد زنگ زن می باشد. از جمله کاربردهای آن می توان به ساخت لوله، پروفیل و غیره اشاره نمود. ورق استیل ۳۰۴ به ورق استیل ۸/۱۸ هم معروف است که به ترتیب نشان دهنده درصد کروم و نیکل می باشد.

ورق استنلس استیل

• ورق پانچ:

به دلیل اینکه بر روی ورق پانچ به صورت دستی یا به کمک دستگاه CNC حفراتی مربعی، ستاره ای، لوزی و دایره ای و البته با کاربرد بیشتر به شکل مشبک تشکیل می شود، به این اسم معروف شده اند. تولید این ورقه ها از ورقه های فلزی معمولی است.

 

این ساختارها باعث شده تا استحکام و انعطاف پذیری این ورقه ها بسیار بالا باشد. از موارد کاربرد ورقه فولادی پانچ می توان به نیمکت پارک، تجهیزات صنایع غذایی، ماشین آلات و خودروهای صنعتی و نیمه صنعتی، تولید سقف کاذب و پارتیشن های دکوراسیون داخلی و غیره اشاره کرد.

ورق فولادی مناسب پانچ

• ورق قلع اندود شده (ورق تین پلیت):

ورق قلع اندود یا تین پلیت از لحاظ ظاهری شبیه به ورق های گالوانیزه است ولی روکشی از جنس قلع دارند. این نوع ورقه ها به خاطر روکش قلع دارای خواصی مثل چکش خواری، جوش پذیری و خم کاری بسیار عالی هستند. از طرفی سطح این ورقه ها بسیار صاف و بدون برجستگی است در نتیجه امکان رنگ آمیزی دارند و فرسایش زود هنگام در اثر سایش با قطعات دیگر رخ نمی دهد.

 

این نوع ورقه ها هم در دسته ورق فولادی ضد زنگ قرار می گیرند و در برابر مواد خورنده هم مقاوم هستند. از جمله کاربردهای این نوع ورق فولادی می توان به صنایع تولید کنسرو، صنایع ساخت قطعات الکترونیکی و مدارها، صنایع ساخت قطعات خودرو، ساخت قابلمه و ماهیتابه و غیره اشاره کرد.

ورق اندود شده

• ورق شادولاین:

این نوع ورقه فولادی، طرح خاصی از ورق رنگی است که قبلا توضیح دادیم. در واقع ورق های شادولاین، ورق های رنگی موج داری هستند که در رنگ های مختلف تولید شده و اکثرا به عنوان پوشش سقف شیروانی برای انتقال آب باران و برف استفاده می شود.

 

طبیعتا به دلیل اینکه از ورق های گالوانیزه تشکیل شده اند ضد زنگ هستند. ضمنا از این ورقه ها برای پارتیشن بندی محیط های داخلی بزرگ و ساخت اتاقک فلزی هم استفاده می کنند.

ورق فولادی شادولاین

• ورق ضد سایش:

این ورقه ها عمدتا از کربن ساخته شده اند که به آن استحکام و سختی زیادی می دهد و با افزایش درصد کربن این میزان استحکام نیز بیشتر می شود که در درصدهای بالا، شکنندگی ایجاد می کند. این ورقه ها در زمینه هایی مثل نوار نقاله، مواد ساخت و ساز و غیره استفاده می کنند.

ورق ضد سایش انواع مختلفی دارد که از انواع آن می توان به ورق دیلیدور اشاره کرد که درجه سختی، چقرمگی و مقاومت بالا در برابر سایش دارد و در سه گرید C، V و L تولید می گردد.

ورق های فولادی معروف به ضد سایش

• ورق استیل:

این نوع ورقه فولادی دارای خواصی مثل ضد زنگ، بازیافت پذیر بودن، سختی و استحکام بسیار بالا هستند و عناصر مختلفی در ساخت آنها بکار رفته است. این ویژگی ها باعث شده تا قابلیت چکش خواری، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت های مکانیکی – حرارتی در این ورقه ها ایجاد شود.

 

ضد زنگ بودن این ورقه ها به دلیل عنصر کروم است که در ترکیب با اکسیژن به شکل لایه ای اکسیدی روی ورق را می پوشاند که اجازه نفوذ به عمق ساختار و پوسیدگی را نمی دهد. از این ورقه ها در صنایع تانکرسازی، صنایع غذایی، صنایع لوازم خانگی، صنایع خودروسازی و هواپیماسازی و غیره استفاده می کنند.

ورق استیل

• ورق کورتن:

ورق کورتِن یکی از انواع ورقه هایی است که به دلیل داشتن نیکل، مس و کروم، مقاومت کششی بالایی داشته و ضد زنگ خوردگی است. هوازدگی باعث می شود تا لایه سطحی این ورقه به رنگ نارنجی یا قهوه ای تبدیل شود که شبیه به حالت زنگ زدگی است در حالی که لایه ای محافظ است که باعث جلوگیری از زنگ زدگی لایه های زیرین و افزایش طول عمر و ماندگاری ورقه ها می شود.

 

از مزایای این نوع ورقه ها می توان به جوش پذیری و ماشین کاری عالی، مقاومت بالا در برابر سایش و زنگ زدگی و عدم نیاز به رنگ آمیزی اشاره کرد. از ورقه کورتن برای ساخت ظروف، سیستم اگزوز، گلدان، نیروگاه ها، خودروها، پل ها و تجهیزات ساختمانی استفاده می کنند.

ورق کورتِن

• ورق فولادی فنری:

این نوع ورقه های فولادی در ساخت کلیه فنرها بکار می روند که در دسته فولادهای کم آلیاژ منگنزدار، پرکربن و یا کربن متوسط قرار می گیرد. استحکام و انعطاف پذیری بسیار بالا، تحمل در برابر شکستن و کج شدن، ضد زنگ بودن و مقاومت در برابر ضربه باعث شده تا در صنایع خودروسازی و سیستم تعلیق کاربرد زیادی داشته باشد. این نوع فولادهای انواع و اقسام گوناگونی دارند.

ورق فنری از جنس فولاد که تا شده است

• ورق فولادی نسوز:

به ورقه هایی که نقطه ذوب بالایی دارند و همچنین در برابر سایش، خوردگی و تغییر فرم دادن مقاوم هستند، ورق فولادی نسوز می گویند که به دلیل کاربرد عناصری مثل مولیبدن، نیکل – کروم، تنگستن و غیره است. این نوع ورقه های فولادی بیش از ۱۶ گرید یا درجه مختلف دارند که پرکاربردترین آنها گرید ۳۰۹ و ۳۰۹S، ۳۱۰ و ۳۱۰S و ۳۱۴ هستند.

 

از این نوع ورقه فولادی در صنایعی مثل خودروسازی، نفت و پتروشیمی، ساختمان سازی، ساخت دیگ بخار، کشتی سازی، مبدل حرارتی، کوره صنعتی، هوافضا، معماری، حمل و نقل، نیروگاه ها، معادن، معماری و غیره استفاده می کنند.

ورق نسوز

نکته: ورق فولادی نازک مثل ورق های کورتن، رنگی و حتی ورق های سیاه، لزوما به معنای کمتر بودن استحکام و ماندگاری بالای آنها نیست بلکه در سنجش میزان ماندگاری، نسبت استحکام به وزن را می سنجند.

 

نکته: همانطور که در بین مطالب اشاره شد برخی از انواع ورق فولادی ضد زنگ عبارتند از: ورق رنگی، گالوانیزه، شادولاین، استنلس استیل، تین پلیت یا قلع اندود، روغنی.

 

آزمایش ورق فولادی

تست کشش یا Tensile Test از رایج ترین و مهمترین آزمایشات ورقه های فولادی است که تستی کاملا استاندارد، ارزان و ساده است. نتایج این تست مشخص می کنند که استحکام فولاد چقدر است و اطلاعاتی مثل میزان انعطاف پذیری، مفتول شدن و تورق پذیری، مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، حد الاستیک و ارتجاعی، نقطه تسلیم، مقاومت به شکنندگی و اینگونه موارد مشخص می شوند.

 

این تست بر روی ورقه های فولادی به کمک ماشین های الکترومکانیکی یا الکترومغناطیسی و ماشین های هیدرولیکی انجام می شود.

 

انواع ورق فولادی نورد سرد و نورد گرم

ورق های فولادی نورد سرد و گرم در واقع اشاره به نوع فرایند تولید آنها دارد.

 

۱. ورق فولادی نورد گرم:

به ورق هایی گفته می شود که تحت دمای بالاتر از ۱۷۰۰ درجه فارنهایت نورد شده و پرس می گردند. این دمای بالا باعث افزایش شکل پذیری و تورق آن شده و ظاهر غیر براق پیدا می کنند. از جمله این ورق ها می توان به ورق های فولادی ST37، ST52، ورق فولادی اسیدشویی، ورق سیاه و آجدار اشاره کرد.

 

۲. ورق فولادی نورد سرد:

به ورق های فولادی گرمی گفته می شود که پردازش بیشتری روی آنها صورت گرفته و در دمای اتاق یا نزدیک به آن خنک می شوند تا کیفیت سطحی بهتری داشته باشند و براقیت بیشتری پیدا کنند.

 

معمولا این ورقه ها ضخامت کمتری، درجه سختی پایینتر و نابجایی در ساختار کریستالی دارند. از انواع ورق فولادی نورد سرد می توان به ورقه های ST12، ST13، ST14، ورق استیل، ورق روغنی، ورق کورتن، ورق فنر، ورق گالوانیزه و ورق قلع اندود اشاره کرد.

 

قیمت ورق فولادی

مجتمع فولاد اصفهان با تولید انواع ورقه های فولادی در انواع و گریدهای گوناگون، نیاز صنایع داخلی را در زمینه های مختلف تأمین ساخته است. ما توانسته ایم با داشتن هزاران مشتری ثابت در سراسر کشور و کسب رضایت بالای مشتریان به نقطه امن ذهنی صنایع و کارخانجات مختلف تبدیل شویم و همیشه بهترین قیمت ورق فولادی را در نظر بگیریم.

قیمت ورقه های فولادی براساس نوع، سایز، روش تولید، سفارشی سازی، وزن ورق فولادی، نوسانات ارزی و غیره تغییر می کند. برای اطلاع از قیمت روز این محصولات و ثبت سفارش همین حالا با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.

 

منابع:

تحقیقات فردی

metalsupermarkets

فولاد ضد سایش

فولاد ضد سایش؛ معرفی انواع ورق ضد سایش

فولاد ضد سایش؛ معرفی انواع ورق ضد سایش 1280 851 فولاد اصفهان

فولاد ضد سایش چیست؟ فولاد مقاوم ضد سایش (Abrasion Resistant Steel) یا به اختصار AR به نوعی از فولاد گفته می شود که ساخته شده از ورق آلیاژی با درصد بالای کربن است.

البته ورقه های فولاد آلیاژی که از آنها این نوع فولاد تولید می شوند، علاوه بر کربن دارای ترکیبات دیگری هم هستند که به نسبت های مختلف حضور دارند. توجه داشته باشید که فولاد به شکل ذاتی در برابر فرسایش مقاوم است اما در برخی صنایع، جهت استفاده از این فلز برای بعضی کاربردها به مقاومت های بسیار بالاتر نیاز است. در ادامه بیشتر با این نوع فولاد آشنا خواهید شد.

ورق ضد سایش ساخته شده با کربن

ترکیبات شیمیایی فولاد ضد سایش

طبق بررسی علم متالوژی فولاد ضد سایش، این نوع فولاد یک ساختار مارتنزیتی است که ساختاری بسیار سخت و مقاومتری نسبت به فولاد معمولی دارد. به همین دلیل در کلیه صنایعی که بحث مقاومت در برابر سایش سازه ها یا تجهیزات و ساختارها مطرح باشد، از این نوع فولاد استفاده می کنند که ترکیبات شیمیایی خاص خود را دارد.

خصوصیات آنالیز فولاد ضد سایش نشان می دهد که در صنایع برای تولید این فلز از آلیاژی استفاده می شود که علاوه بر درصد بالای کربن، شامل عناصری مثل بور، منگنز، نیکل، سیلیسیم، مولیبدن، گوگرد و فسفر هم هست که هر کدام به نسبت های خاص و کاملا مهندسی شده به کار می روند.

آنالیز فولاد ضد سایش نشان می دهد که با افزایش درصد کربن، می توان میزان مقاومت آن را در برابر سایش افزایش داد و سختی بیشتری پیدا خواهد کرد اما مجاز نیستیم تا هر مقداری از آن را استفاده کنیم. به عبارت دیگر اضافه کردن عنصر کربن به ورق فولادی تا حد خاصی امکان پذیر است چون بیشتر از این مقدار، ورقه فولادی را شکننده و مستعد ترک خوردن خواهد کرد.

به همین دلیل باید طبق دستورالعملی مشخص، از آلیاژی کاملا مناسب استفاده کرد تا در نهایت فولاد تولید شده، مقاومت بالایی در برابر سایش، خوردگی، شکنندگی و ترک پیدا کردن، داشته باشد.

قیمت فولاد ضدسایش

نحوه تولید ورق ضد سایش

ورق های ضد سایش طی فرایند دو مرحله ای Quenching and Tempering (Q&T) ساخته می شود. در طی این فرایند، ساختار دانه ای ورق ضد سایش تغییر پیدا می کند تا درجه سختی و شکل پذیری انواع فولاد افزایش پیدا کند یا به عبارتی شکنندگی آن کمتر شود و در نتیجه متریالی با درجه سختی بیشتر تولید گردد.

فرایند Q&T دو مرحله ای است:

  • مرحله Quenching یا خنک شدن سریع و ناگهانی: در طی این مرحله وقتی دمای ورق فولاد ضد سایش، تا دمای ۸۱۵ تا ۸۷۱ درجه سانتیگراد (۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ فارنهایت) افزایش پیدا می کند، فورا با پاشش آب سرد خنک می شود. با این کار، ساختارهای کریستالی درون فولاد ایجاد می گردند که درجه سختی آن را افزایش می دهند.
  • مرحله Tempering یا حرارت دهی: در طی این مرحله از ساخت فولاد ضد سایش، مجددا به فولاد خنک شده، گرما داده می شود که این دما تا زیر دمای بحرانی است (حدود ۱۴۸ تا ۳۷۱ درجه سانتیگراد یا ۳۰۰ تا ۷۰۰ فارنهایت). سپس ورقه فولادی در هوای آزاد خنک می شود.

وقتی به فولاد خنک شده، مجددا گرما می دهند، ساختارهای کریستالی تولید شده در مرحله قبل، شکسته می شوند و خنک شدن در هوای آزاد این فرصت را فراهم می کند تا زمان طولانی و کافی برای شکل گیری منظم و کامل ساختارهای کریستالی فراهم شود. در نتیجه با این کار فولادهای ضد سایش تولید شده، سختی و مقاومت بالایی دارند ضمن اینکه خاصیت شکل پذیری آنها هم بهتر شده است.

با این توضیحات به طور کامل متوجه نحوه کار ورق ضد سایش و فرایند تولید صنعتی آن شدید. اما باید به یک نکته بسیار مهم اشاره کرد. فولاد تولید شده در ابتدا سختی زیادی ندارد و تقریبا معادل ۱۷۰-۲۲۰ HB است. افزایش درجه سختی به زمان نیاز دارد تا ماهیت آستنیت به مارتنزیت تبدیل شود. به عنوان مثال سختی ساخت فولاد ضد سایش از نوع هادفیلد (Hadfield) به شکل تدریجی و از سطح به عمق است.

فرآیند ساخت فولاد ضد سایش

گریدهای فولاد ضد سایش هاردوکس

ضخامت

ویژگی

کاربرد

۴۰۰

۳ تا ۱۳۰ میلیمتر

قابلیت خمش و جوشکاری عالی

در مواردی که به مقاومت بالا در برابر ضربه نیاز است

۴۵۰

۳۰ تا ۸۰ میلیمتر

اتصال پذیری و جوش پذیری عالیطول عمر و دوام بالا

قابلیت تحمل ضربه هایی با قدرت ۵۰ ژول و دمای منفی ۴۰ درجه

ساخت ماشین آلات حفاری و کامیون

۵۰۰

۵ میلیمتر به بالا

تا دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد، مقاومت بالایی دارد

ساخت نوار نقاله، چرخ دنده، سطل بیل مکانیکی، ابزارهای برشکاری و انواع تیغه ها

۵۵۰

۵ میلیمتر به بالا

مقاومت بالا تا دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد

ساخت تیغه های مقاوم، دستگاه حفاری، چرخ های خرد کننده و مشابه آن

۶۰۰

۸ تا ۵۰ میلیمتر

بالاترین میزان مقاومت در بین سایر گریدهامناسب برای محیط های با احتمال بالای فرسایش و پوسیدگی

مناسب برای برش و جوشکاری

خواص مکانیکی عالی

طول عمر بالا و ضربه پذیری فوق العاده

ساخت ناودان، خردکن های بزرگ و پرقدرت صنعتی، چکش و سنگ شکن های صنعتی

HI Tuf

۴۰ تا ۱۲۰ میلیمتر

کمترین میزان سختی در بین سایر گریدها

مناسب برای استفاده در محیط های معمولی برای ساخت دستگاه های با کیفیت

ورق hardox
  • ورق دورستات (Durostat): این نوع فولادها بیشترین میزان سختی را در مقایسه با سایر فولادهای ضد سایش دارند. از این مدل برای مواقعی که مقاومت عالی در برابر فشار مکانیکی و سطح سایشی نیاز است استفاده می کنند. در دماهای پایین چقرمگی عالی دارند و درجه سختی برینل آنها از ۴۰۰ تا ۶۰۰ گرید بندی شده است.

از دیگر ویژگی های این نوع فولاد ضد سایش می توان به جوش پذیری بهتر اشاره کرد به اندازه ای که در ضخامت های پایین برای جوشکاری نیازی به پیش گرمایش ندارند. از جمله کاربردهای ورق ضد سایش دورستات می توان به صنایع معدن، لایروب ها، وسایل کشاورزی، تولید سیمان، ماشین سازی و مشابه آن اشاره کرد.

ورق دورستات
  • ورق دیلیدور (Dillidur): این نوع ورق فولاد ضد سایش دیلیدور ، درجه سختی و چقرمگی بالایی دارد که در سه دسته C، V و L قرار می گیرند. نوع V، درصد کربن پایین (در نتیجه چقرمگی بالا) همراه با ساختار مارتنزیتی است. نوع L، چقرمگی پایین با ساختار بینیتی دارد. نوع C، پایینترین میزان چقرمگی به علت درصد کربن بالاتر دارد. کاربرد آن در صنایع ساخت فولاد، معدن سنگ، فلزات و سیمان می باشد.
فولاد دیلیدور
  • ورق ولدوکس (Weldox): ورق ولدوکس در گریدهای مختلف ۷۰۰ تا ۱۳۰۰ تولید می گردد. جوش پذیری عالی، عناصر آلیاژی پایین و استحکام بالا باعث شده تا در صنعت خودروسازی و عمران کاربرد گسترده ای داشته باشد.
فولاد ولدوکس
  • ورق کرسابرو (Creusabro): از جمله ویژگی های این نوع ورق می توان به مقاومت عالی در برابر سایش، جوش پذیری بالا، مقاومت بسیار بالا در برابر سایش و افزایش قابلیت کشش تا ۷۰ برابر اشاره کرد. کاربرد آن بیشتر مربوط به صنایع معدن، ساخت فولاد و سیمان است.
فولاد کرسابرو
  • ورق راک استار (RockStar): از جمله ویژگی های آن می توان به سختی و چقرمگی بالا و همچنین شکل پذیری عالی اشاره کرد. با توجه به اینکه مهمترین و پرکاربردترین نوع آن گرید ۴۰۰ است که در ساخت آن از کربن پایینی استفاده شده، قابلیت جوش پذیری بالایی هم دارد.
فولاد راک استار
  • با توجه به موارد گفته شده با انواع برندها یا شرکت های سازنده مطرح فولاد ضد سایش آشنا شدید که در صنایع ساخت فولاد با همین اسامی تجاری معروف هستند. کاربرد فولاد ضد سایش برحسب نوع گرید در هر مدل متفاوت است که در هر مورد به آنها اشاره کردیم.

نکته: درجه سختی گریدهای مختلف فولاد ضد سایش را به شکل AR همراه با عدد سختی برینل نشان می دهند. AR همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد مخفف عبارت مقاوم در برابر سایش می باشد. براین اساس گرید AR400 به معنای فولاد ضد سایش با درجه سختی برینل ۴۰۰ می باشد.

تقسیم بندی ورق ضد سایش اصفهان براساس درجه سایش

یکی از انواع دسته بندی ورقه های ضد سایش فولادی، براساس درجه سایش آنهاست که به ۳ گروه تقسیم می شوند:

  • درجه اول: مقاوم در برابر سایش سنگ زنی کشویی و خراش دادن
  • درجه دوم: مقاوم در برابر سایش حاصل از خراش دادن، انفجار و ضربه
  • درجه سوم: مقاوم در برابر سایش فوق العاده بالای فشرده سازی یا خرد شدن شدید

بررسی کامل ورق ضد سایش ST52

ورق ضد سایش ST52 کاربردهای زیادی در صنایع مختلف مخصوصا صنایع ساختمانی دارد. از جمله ویژگی های این نوع ورق می توان به مقاومت بالا در برابر خمش نام برد که به خاطر وجود ۱.۶% منگنز در ساختار آلیاژی آن می باشد. سایر ویژگی های این نوع ورق، جوش پذیری عالی، شکل پذیری و ماشین کاری مناسب می باشد.

ورق ST52 در دسته ورق سیاه یا نورد گرم قرار دارد که تحت دمای بالای ۱۷۰۰ درجه فارنهایت تولید می گردد. نام دیگر این نوع ورقه فولادی، فولاد ۱.۰۵۷۰ است که در دسته فولادهای کم آلیاژ قرار دارد.

این نوع ورق فولاد ضد سایش را می توان با جوشکاری به همه مقاطع فولادی با درصد کربن پایین مثل A517، A516، ST37 و A283 متصل کرد. این نوع ورق در کارخانه فولاد سپاهان تولید می گردد که در کنار شهر اهواز، از تولید کنندگان داخلی آن به حساب می آیند. برای تشخیص این نوع ورق می توان از روش های تست شیمیایی، تست کشش و تست UT استفاده کرد.

ترکیبات و مواد ضد سایش ساختار این نوع فولاد، عناصر کربن، سیلیسیم، منگنز، فسفر و گوگرد هستند. با توجه به درصد و تنوع کم عناصر در ساختار این نوع ورق ضد سایش، کاربرد زیادی در صنایع مختلف پیدا کرده است. از جمله کاربردهای ورق ST52 می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • ساخت ریل
    • ساخت جرثقیل
    • پل
    • شاسی ماشین آلات سنگین
    • دیواره قطعات صنعتی
    • ساخت محصولات و تجهیزات کاملا استاندارد برای صنایع با حساسیت کاری بالا
ورق ST52

عوامل اثرگذار بر قیمت انواع ورق ضد سایش

همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، انواع ورق ضد سایش در بازار برای صنایع مختلف موجود هستند که هر کدام ویژگی های خاص خود و در نتیجه قیمت متفاوتی دارند. به طور کلی یکسری موارد روی قیمت فولاد ضد سایش تأثیر می گذارند که به شرح زیر هستند:

    • درجه سختی: گرید یا درجه سختی فولاد ضد سایش تأثیر مستقیم روی قیمت نهایی دارد. در واقع یکی از مهمترین و بزرگترین عوامل تأثیرگذار به حساب می رود چون هر چقدر درجه سختی بالاتر برود، مقاومت آن در برابر عوامل گوناگون بیشتر خواهد شد و طبیعتا هزینه خرید بالاتری هم پیدا خواهد کرد.
    • وزن واحد: هر چقدر وزن واحد فولاد ضد سایش بالاتر برود، قیمت آن بیشتر خواهد شد. وزن این نوع فولادها، تحت تأثیر ضخامت و ابعاد آنها هستند.
    • نوسانات قیمت: علاوه بر موارد فوق که تحت تأثیر ویژگی های ذاتی این نوع فولاد است، بازار جهانی هم تأثیر می گذارد. امروزه به دلیل نوسان داشتن قیمت ها که تحت تأثیر عرضه و تقاضا و نرخ ارز می باشد، قیمت این محصولات باید روزانه استعلام گرفته شود.
فرآیند ساخت فولاد ضد سایش

خرید فولاد ضد سایش

مجتمع فولاد اصفهان با بیش از یک دهه فعالیت در این عرصه از مرحله مشاوره پیش از خرید تا کنترل کیفیت به وسیله دستگاه ها، تجهیزات و استانداردهای روز دنیا در کنار شماست. این مجموعه از پرسنل و نیروهای کاملا تخصصی در بخش های مختلف خود کمک گرفته تا کل فرایند با دانش فنی و تخصصی کامل پیگیری و نظارت شود.

خرید فولاد ضد سایش با بهترین قیمت همراه با شناسنامه معتبر در مجتمع تخصصی فولاد اصفهان انجام می پذیرد. این مجموعه با هدف افزایش رضایتمندی مشتریان، در زمینه انتخاب گرید و نوع مناسبی از فولاد ضد سایش، مشاوره ای کاملا تخصصی و حرفه ای ارائه می دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره و راهنمایی رایگان همین حالا با کارشناسان فروش و متخصصین حرفه ای ما تماس حاصل فرمایید.

فولاد آلیاژی چیست

فولاد آلیاژی چیست؟ بررسی انواع، کاربرد و قیمت

فولاد آلیاژی چیست؟ بررسی انواع، کاربرد و قیمت 1920 1089 فولاد اصفهان

فولاد آلیاژی (Alloy Steel) طبق استاندارد مؤسسه فولاد و آهن آمریکا (AISI)، برحسب ترکیبات شیمیایی، یکی از ۴ نوع مدل فولاد می باشد که کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد که با عناصر مختلف از ۱ تا ۵۰% وزن خود آلیاژ می شود.

اگر دقیق تر صحبت کنیم فولاد، خود نیز یک نوع آلیاژی از آهن (حدود ۹۹%) و کربن (۰.۱ تا ۱%) می باشد (به فولاد کربنی یا Carbon Steel هم شهرت دارد). در ادامه بیشتر در مورد ورق آلیاژی فولاد، انواع و کاربردها و همچنین تفاوت آن با نوع غیر آلیاژی صحبت خواهیم کرد.

فولاد آلیاژی چیست؟

فولاد آلیاژی چیست؟

همانطور که در مقدمه بحث هم توضیح دادیم، فولاد آلیاژی یکی از ۴ نوع فولاد است، هر چند خود فولاد هم آلیاژی از کربن و آهن می باشد. این نوع آلیاژ به دلیل داشتن ویژگی هایی همچون قیمت مناسب، دسترس پذیری بالا، استخراج و تولید راحت و سریع اهمیت زیادی پیدا کرده است.

در صنایع مختلف آلیاژهای بسیار متنوعی داریم که شاید کم و بیش این خصوصیات را داشته باشند اما نقطه تمایز فولادهای آلیاژی نسبت به سایر انواع آلیاژها این است که امکان اضافه کردن عناصر مختلف در مرحله ذوب و ساخت انواع فولادهای آلیاژی است. برهمین اساس در ادامه به توضیح انواع فولاد آلیاژی می پردازیم.

قیمت قولاد آلیاژی

انواع فولاد آلیاژی

انواع فولاد آلیاژی برحسب درصد عناصر به دو گروه فولاد کم آلیاژ (Low-alloy Steel) و پر آلیاژ (High-alloy Steel) تقسیم بندی می شوند. ترکیب و درصد عناصر آلیاژی خصوصیات مختلف فولادهای آلیاژی را تعیین می کند.

فولاد کم آلیاژ به انواعی می گویند که درصد عناصر آلیاژی کمتر از ۸% و نوع پرآلیاژ بیشتر از ۸% می باشد. حدود ۲۰ عنصر مختلف را می توان در مرحله ذوب به کربن فولادی اضافه کرد تا گریدهای مختلفی از آلیاژ فولادی تولید شود که بسته به نوع عنصر و درصد آن خصوصیات مختلفی خواهد داشت.

قبل از اینکه به توضیح انواع ورق فولادی آلیاژ شده با عناصر مختلف بپردازیم باید بدانید که مهمترین عنصر کربن است که درجه سختی آلیاژ را تعیین خواهد کرد. به طور مثال هر چقدر درصد کربن بیشتر باشد، سختی، شکنندگی و جوش ناپذیری آن بیشتر خواهد شد به همین دلیل باید تا حد خاصی از عنصر کربن استفاده نمود. در ادامه به پرکاربردترین و مهمترین انواع فولاد آلیاژی می پردازیم:

  • فولاد آلیاژی مولیبدن دار (Molybdenum با نماد Mo):

این عنصر در آهن آلفا و گاما خیلی راحت حل شده و کربورهای مرکب و مضاعف آزاد می کند. اضافه شدن این عنصر باعث افزایش مقاومت نسبت به خوردگی، چقرمگی و نیروی کششی خواهد شد که از این خاصیت برای تولید ابزارهای مختلف ماشین آلات مخصوصا فولاد ابزار نوع A استفاده می کنند. ضمنا میزان درصد عنصر مولیبدن بین ۰.۲ تا ۰.۵% است.

  • فولاد آلیاژی نیکل دار (Nickel با نماد Ni):

یکی از مهمترین عناصر در ساخت آلیاژ نیکل است که به کربن فولادی هم اضافه شده و این آلیاژ را می سازد. اضافه شدن این عنصر باعث افزایش نیروی کششی و سختی، افزایش مقاومت به زنگ زدگی و خوردگی و فرسودگی، راحتی در تورق پذیری و مفتول شدن، ارتجاعی شدن، شکل پذیری راحت می گردد.

از جمله خصوصیات بارز و جالب این نوع آلیاژ این است که می توان عناصر دیگری هم اضافه کرد مثلا با اضافه کردن کروم، خواص این آلیاژ چندین برابر بهتر می شود. از ۲ تا ۵% نیکل سختی فولاد آلیاژی بیشتر می گردد و از ۱۲ تا ۲۰% سایر خصوصیات از جمله مقاومت در برابر خوردگی افزایش می یابد. فولادهای ضد زنگ آستنیتی در این دسته هستند.

آلیاژ فولادی از عناصر مختلفی تشکیل شده است
  • فولاد آلیاژی کبالت دار (Cobalt با نماد Co):

عنصر کبالت جلوی تغییر سختی فولاد را در دماهای بسیار بالا و حتی بحرانی می گیرد چون ذرات آستنیت (Austenite) با اضافه شدن این عنصر تشکیل نخواهند شد. در صنایع برای افزایش سختی و استحکام این نوع فولاد آلیاژی، به آن کمی تنگستن هم اضافه می کنند.

از این نوع برای تولید فولاد کبالت دار تندبر HSCO (High-Speed Cobalt Steel) استفاده می شود.در این حالت غلظت کبالت بین ۲ تا ۱۲% است اما برای ساخت موتورهای جت و توربین های گازی نیاز به فولاد آلیاژی کبالت دار با درصد کبالت ۵ تا ۶۵% نیاز است.

  • فولاد آلیاژی منگنز دار (Manganese با نماد Mn):

منگنز هم از دیگر عناصری است که استفاده از آن برای تولید فولاد آلیاژی برای گرفتن خصوصیات بسیار ویژه است. به این نوع، فولاد هادفیلد (Hadfield) هم می گویند. اضافه شدن منگنز با جلوگیری از تشکیل ذرات آستنیتی، سختی فولاد را بیشتر می کند ولی روی شکل پذیری آن تأثیر منفی ندارد.

گاهی مواقع با کوئنچ کردن (Quenching) در یک بازه زمانی خاص، سختی و استحکام فولاد را بیشتر می کنند اما وجود عنصر منگنز این حساسیت زمانی را برمی دارد و احتمال شکنندگی فولاد را به صفر می رساند. اضافه شدن ۰.۲۵ تا ۰.۴% منگنز همراه با سولفور جلوی شکنندگی فولاد را می گیرد و در غلظت های بیشتر از ۱%، سخت شوندگی آن را افزایش می دهد.

  • فولاد آلیاژی تنگستن دار (Tungsten با نماد W):

این نوع فولاد به لطف داشتن عنصر تنگستن، سختی زیاد در دماهای بالا و برندگی زیادی پیدا می کند. معمولا تیغه، مته، ابزارهای برنده و غیره را با این نوع فولاد می سازند. ضمنا اضافه شدن تنگستن، ثبات زیادی به فولاد پر کربن می بخشد و به همین دلیل آهنرباهای ساخته شده با این نوع فولاد آلیاژی هیچ موقع خاصیت خود را از دست نخواهند داد. درصد خاصی تنگستن معمولا بین ۲ تا ۱۸% است.

  • فولاد آلیاژی وانادیوم دار (Vanadium با نماد V):

اضافه شدن این عنصر در مرحله گداخته شدن آهن، باعث دانه سازی کاربیدهای آن شده و دانه های فولاد نمی توانند بزرگ شوند. بافت این نوع فولاد دارای دانه های ریز و ظریف است و شکل پذیری مناسبی دارد. از این نوع فولاد برای ساخت قطعات لوکوموتیو، میل لنگ و غیره استفاده می کنند.

معمولا درصد عنصر وانادیوم ۰.۱۵% است که با وجود افزایش استحکام، مقاومت در برابر خوردگی و شوک، خواص تورق پذیری آن را حفظ کرده و ریز دانه ها را بیشتر می کند.

  • فولاد آلیاژی کروم دار (Chromium با نماد Cr):

عنصر کروم در مرحله آهن ذوب شده به درون آن ریخته می شود که با عنصر کربن، کربور ساده و مضاعف تولید می کند. یکی از بارزترین خصوصیات این نوع فولاد آلیاژی، مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است. در واقع عنصر کروم در معرض هوا به ی لایه اکسیدی محافظ تبدیل شده که جلوی خوردگی قسمت های زیرین را می گیرد.

اما اضافه شدن کروم تورق پذیری آلیاژ را کمتر خواهد کرد. عنصر کروم تا غلظت ۰.۵ تا ۲% سخت شوندگی آلیاژ نهایی را بیشتر می کند و بین ۴ تا ۱۸% مقاومت به خوردگی را افزایش می دهد.

نکته: موارد نام برده شده تنها بخشی از انواع آلیاژهای فولادی بودند. عناصر دیگری هم مثل آلومینیوم، بیسموت، برم، قلع، سیلیسیم، گوگرد، تیتانیوم، مس و غیره هم استفاده می شوند که هر کدام خصوصیات ویژه خود را دارند. اما موارد گفته شده بسیار رایج تر و پرکاربردتر می باشند.

ضمنا فولاد ضد سایش (فولاد آلیاژی) هم با اضافه شدن عناصر گفته شده تولید می گردد تا چنین خاصیتی پیدا کند.

انواع کاربردهای فولاد آلیاژی

انواع کاربرد فولاد آلیاژی

تا اینجا تا حدودی می توان گفت که با انواع کاربرد فولاد آلیاژی آشنا شدید که برحسب اضافه شدن نوع عنصر، کاربرد متفاوت در صنایع گوناگون پیدا می کند. در ادامه به چند مورد از کاربرد فولادهای آلیاژی می پردازیم:

  1. ساخت سازه های بزرگ: به عنوان مثال فرودگاه، پل، استادیوم و غیره که فولادهای آلیاژی نقش حمایتی و افزایش استحکام سازه را دارند.
  2. ساخت ورق و نوارهای مسطح (Plate and Strips) یا محصولات تخت فولادهای آلیاژی: ورق های فولادی در گرید و اندازه های مختلف در ساختمان سازی استفاده شده و با جوشکاری به مقاطع مختلف وصل می شوند.
  3. محصولات نواری و کلافی (Strip and Coil): نوارها به شکل نورد گرم و سرم و کلاف ها به شکل گالوانیزه گرم برای تولید محصولات ساختمانی مثل چهارچوب های فولادی، تیر سردر، پرلین دیوار و سقف و غیره بکار می روند.
  4. محصولات طویل (Long Products): مثل شاه تیر، میله، ریل، لوله و کابل آلیاژی و مقاطع سازه ای.
  5. فلنج (Flange): فلنج برای لوله های فولادی ضد زنگ کاربرد دارد. فلنج های گلودار نقطه جوش در برابر فشار و دمای بالا و حتی دمای زیر صفر عملکرد عالی دارند و نوع لب جویت هم برای لوله کشی فولاد آلیاژی مناسب می باشد تا به تعمیر و نگهداری کمتر نیاز پیدا کنند.
  6. لوله های فولاد آلیاژی: این نوع لوله ها در صنایع ساختمان سازی کاربرد زیادی دارند که بخاطر ویژگی هایی مثل شکل پذیری، نصب راحت بدون نیاز به عملیات حرارتی و ماندگاری زیاد می باشد. از انواع این نوع لوله ها می توان به لوله های درز جوش قطر بزرگ، لوله های بدون درز و لوله های EFW یا جوش الکتروفیوژن اشاره کرد که در مقابل دما و فشار بسیار زیاد و خوردگی مقاومت بالایی دارند.
لوله های آلیاژ فولادی چیست؟

فولاد آلیاژی با فولاد غیر آلیاژی چه تفاوتی دارد؟

تا الان به طور کامل با فولادهای آلیاژی، انواع و کاربرد آن آشنا شدید. در سمت مقابل فولادهای غیر آلیاژی هم وجود دارند که بر مبنای ۳ عامل با یکدیگر مقایسه می شوند و تفاوت دارند:

  • درصد کربن: فولادهای غیر آلیاژی نهایتا تا ۱% کربن خواهند داشت که شکل پذیری و انعطاف پذیری آنها بسیار بالاست اما در مقابل درصد کربن فولادهای آلیاژی تا ۲۵% هم می رسد. البته با افزایش غیر اصولی درصد کربن، شکنندگی آن بیشتر شده و شکل پذیری آن کمتر می شود.
  • ذوب کردن: در طی ساخت و سفارش فولاد آلیاژی، در مرحله ذوب، عناصر دیگری هم به آن اضافه می شوند اما برای فولاد غیر آلیاژی هیچ عنصری اضافه نمی شود.
  • مقاومت به خوردگی: فولادهای آلیاژی به دلیل داشتن درصد بسیار پایین آهن، کمتر در مقابل خوردگی مقاومت نسبتا کمی دارد به همین دلیل با اضافه کردن برخی عناصر، مقاومت آن را افزایش می دهند اما نوع غیر آلیاژی به دلیل درصد بسیار بالای آهن، به شدت در برابر خوردگی آسیب پذیر است.

نکته: نمونه ای از فولاد غیر آلیاژی، آهن ورزیده (Wrought Iron) و نمونه ای از فولاد آلیاژی، فولاد ضد زنگ است.

۳ تفاوت آلیاژ فولادی و غیرفولادی

قیمت فولاد آلیاژی

هنگام خرید فولاد آلیاژی باید دقت کنید که بسته به صنعت کاری و اهداف و نیاز خود، نوع کاملا مناسب فولاد آلیاژی را سفارش دهید به عنوان مثال در محیط هایی که مقاومت به خوردگی تجهیزات بسیار مهم است، بهتر است که نوع کروم دار را سفارش دهید.

براساس نوع عنصر و درصد بکار رفته، وزن محصول، نوسانات ارزی و سایر موارد، سفارش فولاد آلیاژی قیمت نهایی متفاوت خواهد بود. ضمنا کیفیت ساخت نیز جنبه بسیار مهمی است که فولاد آلیاژی اصفهان با ظرفیت تولید سالانه چندین هزار تن و کاربرد در داخل و خارج کشور، بهترین گزینه است.

فولاد اصفهان با بیش از یک دهه تجربه در زمینه ساخت و تولید انواع فولادهای آلیاژی توانسته هزاران مشتری حقیقی و صدها مشتری حقوقی ثابت در سراسر کشور و خارج کشور پیدا کند.

اصل مشتری مداری و تولید محصولات با کیفیت سبب شده تا این مجموعه همیشه در اولویت کاری شرکت ها و صنایع گوناگون باشد. در هر مرحله می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما در خصوص انتخاب نوع فولاد آلیاژی و قیمت آن استفاده نمایید.

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟ 1920 1089 فولاد اصفهان

کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف چقدر گسترده است؟

کاربرد استنلس استیل به عنوان یکی از آلیاژهای مهم فولاد، در حوزه های مختلف غیرقابل چشم پوشی است. از یک زیپ کوچک تا بزرگترین آسمان خراش‌ها، فولاد زنگ نزن اساس زندگی مدرن انسان‌ها شده است. این فولاد در بیش از ۱۵۰ گرید آلیاژی و در مقاطع مختلف از جمله ورق، لوله و میلگرد ساخته می‌شود. قیمت ورق استیل، لوله استیل و سایر مقاطع استیل در گریدها و مقاطع مختلف را در وبسایت فولاد اصفهان دنبال کنید.

استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و هزینه نگهداری پایین از مهم‌ترین مزیت‌های این آلیاژ است که موجب کاربرد گسترده استنلس استیل در صنایع مختلف شده است. همچنین طول عمر بالای این فلز و قابلیت بازیافت آن، این آلیاژ را مناسب برای طیف گسترده‌ای از کاربردها کرده است.

استیل چیست؟

فولاد زنگ نزن (stainless steel) حاوی مقادیر بالای کروم در ترکیب شیمیایی خود است که موجب مقاومت آن به زنگ زدن می شود. بر خلاف فولاد های معمولی، فولاد زنگ نزن در مقابل رطوبت هوا لکه نشده و زنگ نمی زند. این خاصیت به علت تشکیل لایه اکسید کروم روی سطح فولاد است که در مقابل خوردگی بسیار مقاوم می باشد. زمانی که سطح فولاد استنلس خراش می بیند کروم موجود در سطح به سرعت اکسید شده و ناحیه صدمه دیده شده ترمیم می شود. همین ویژگی باعث شده کاربرد استنلس استیل در بخش های کوچک و بزرگ صنایع مختلف به صورت روزافزون افزایش یابد.

بر خلاف اسم این فولادها که به عنوان فولاد زنگ نزن شناخته می شوند، در همه محیط ها زنگ نزن نیستند. فولاد استنلس در شرایط خاص مثل محیط های غیرآلوده و آب های جاری این نوع فولاد به صورت زنگ نزن باقی می ماند اما در هوای مرطوب دریایی و در آب های ساکن این نوع فولاد به خصوص فولاد ۳۰۴ زنگ می زند. کاربرد استنلس استیل با توجه به آلیاژ مورد استفاده در ساخت آن تعیین می شود.

مواد مورد استفاده در ترکیب شیمیایی این آلیاژ با توجه به کاربرد استنلس استیل مشخص می شود. انواع مختلفی از آلیاژهای استیل در بازار وجود دارد که هرکدام خواص منحصر به فردی دارند و با توجه به کاربرد استنلس استیل در صنایع مختلف، نوع هر آلیاژ مشخص می شود. از انواع آلیاژهای استیل می توان به موارد آلیاژهای استیل ۴۱۰، ۴۲۰، ۴۳۰، ۳۰۴، ۳۱۶، ۳۲۱ و ۳۰۹ اشاره کرد.

فولادهای ضد زنگ حداقل ۱۲ درصد کرم دارند. مقاومت این ماده در برابر خوردگی به علت پوشش اکسید طبیعی کرم می باشد که ضخامت آن به اندازه یک فیلم است و به سرعت در حضور اکسیژن بر سطح فلز ایجاد می شود، بنابراین اگر سطح فلز بعدا خراش بردارد یا صدمه ببیند فیلم اکسید دوباره ایجاد می شود. اگر این نوع محصول با نیکل و مولیبدن نیز آلیاژ شود مقاومت آن در برابر خوردگی بیشتر می شود.

معماری و ساخت و ساز

کاربرد استنلس استیل برای اولین بار در دهه های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ میلادی، برای استفاده در سازه های معماری برجسته شد. استفاده از استیل در قسمت بالایی ساختمان کرایسلر را می‌توان اولین کاربرد استنلس استیل در معماری دانست.

امروزه به دلیل خواص مکانیکی مناسب و ظاهر زیبای فولاد زنگ نزن، از آن در نمای بیرونی و دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. به همین دلیل استیل دکوراتیو در مقاطع مختلف یکی از پر فروش‌ترین محصولات استیل است.

اتومبیل سازی و صنایع حمل و نقل

استنلس استیل برای اولین بار توسط شرکت فورد برای ساخت اجزای خودرو به کار گرفته شد. امروزه استفاده از استیل در ساخت قطعات مختلف خودرو رو به رشد است. به طور معمول برای ساخت اگزوز خودروها از این فولاد استفاده می‌شود. در حال حاضر با گسترش نگرانی‌های محیط زیستی و تصویب قوانین جهانی در این زمینه، تولید کنندگان به استفاده از استیل برای ساخت سایر بخش‌های خودرو ترغیب شده‌اند. کاربرد استنلس استیل صنعتی در مقاطع و آلیاژهای متنوع در خودروسازی به صورت روزافزون افزایش می یابد. قیمت روز استیل صنعتی در مقاطع مختلف را در وبسایت ما مشاهده کنید.

صنایع پزشکی و داروسازی

کاربرد استنلس استیل برای استفاده در محیط‌های پزشکی بسیار زیاد است، چرا که قابلیت استریل کردن و مقاومت به خوردگی بسیار مناسب دارد.

از استیل در ساخت وسایل جراحی و دندان پزشکی، ظروف و میز مربوط به عمل‌های جراحی و سایر تجهیزات پزشکی استفاده می‌شود. در برخی موارد برای ساخت مفاصل مصنوعی نیز از این فلز کمک گرفته می‌شود.

همچنین در پلنت‌های داروسازی تمامی تجهیزات از جمله لوله‌ها، مخازن نگه دارنده و … از جنس فولاد زنگ نزن هستند.

انرژی و صنایع سنگین

در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی معمولا دمای کاری بالا است و مواد شیمیایی خورنده و آلوده حضور دارند. از این رو از گریدهای بسیار متنوعی در ساخت تجهیزات این صنایع استفاده می‌شود. تجهیزاتی همچون مخازن ذخیره، لوله، اتصالات و شیرآلات از موارد مصرف استیل هستند.

فولاد زنگ نزن در ساخت سکوهای نفتی درون دریایی نیز ضروری هستند. استحکام بالا، مقاومت به خوردگی بالا و ورن مناسب این فلز را ایده‌آل برای ساخت سکوهای نفتی کرده است.

در مبحث انرژی‌های نو مثل، انرژی خورشیدی، زمین گرمایی، بادی و آبی هم کاربرد استنلس ستیل غیرقابل اغماض است.

صنایع آبی

خواص ویژه ای که موجب کاربرد استنلس استیل در صنایع آبی شده است شامل موارد زیر می باشد:

  • حفظ خواص بیولوژیکی و شیمیایی و خلوص آب
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • جوش پذیری مناسب
  • شکل پذیری خوب
  • دوام بالا
  • قابلیت بازیافت

به علت حساسیت این صنعت، استفاده از موادی که خواص آب را حفظ کنند و باعث تغییر در آن نشود بسیار حائز اهمیت است. در مراحل تصفیه، ذخیره سازی و انتقال آب جنس محفظه های نگهدارنده و انتقال باید به گونه ای باشد که سبب بروز مشکل نشود.

صنایع غذایی و آشپزخانه

شاید استیل در لوازم آشپزخانه را بتوان یکی از مواردی دانست که هر کسی روزانه در دفعات متعددی با آن روبرو می‌شود. از کاربردهایی چون قاشق، چنگال و کارد گرفته تا سینک ظرفشویی و بدنه برخی لوازم آشپزخانه مثل اجاق گاز، یخچال و … از استیل استفاده می‌شود.

در کارخانجات تولید مواد غذایی مختلف هم راهی جز استفاده از استیل برای ساخت تجهیزات وجود ندارد. لوله و اتصالات و مخازن انبار و نگه داری همگی از جنس فولاد زنگ نزن تولید می‌شود.

anvae foolad post min

معرفی جامع انواع فولاد و کاربرد آن در صنعت

معرفی جامع انواع فولاد و کاربرد آن در صنعت 1920 1089 فولاد اصفهان

فولاد مقاوم در برابر آب و هوا

فولاد با توجه به نوع کاربرد در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرد. در ادامه سعی داریم به دسته بندی جامعی از این محصول بپردازیم. دسته اول نوع مقاوم در برابر آب و هوا می باشد. این فولادها از نوع سازه ای هستند که با درصد کمی از مس ( بین ۰.۲۵ و ۰.۵۵ درصد) و سیلیکون ، منگنز، کرم وانادیوم یا فسفر با درصد پایین، آلیاژ شده اند و این کار باعث می شود تا زنگ طبیعی آهن محکم به سطح آن بچسبد و در نتیجه ترک نخورد و پوسته پوسته نشود. این نوع فولاد برای محیط های دریایی مناسب نیست و همه انواع محصولات مقاوم در برابر آب و هوا باید طوری قرار داده شوند که آب باران از روی آن ها، بر مواد دیگر به خصوص بتن و شیشه نچکد چون باعث ایجاد لکه می شود. نام تجاری این نوع فولادها Cor-Ten است.

فولادهای ضد زنگ

فولادهای ضد زنگ حداقل ۱۲ درصد کرم دارند. مقاومت این ماده در برابر خوردگی به علت پوشش اکسید طبیعی کرم می باشد که ضخامت آن به اندازه یک فیلم است و به سرعت در حضور اکسیژن بر سطح فلز ایجاد می شود، بنابراین اگر سطح فلز بعداً خراش بردارد یا صدمه ببیند فیلم اکسید دوباره ایجاد می شود. اگر این نوع محصول با نیکل و مولیبدن نیز آلیاژ شود مقاومت آن در برابر خوردگی بیشتر می شود.

درجات استاندارد فولاد ضد زنگ

درجات استاندارد فولاد ضد زنگ که در سازه ها به کار می روند نوع ۳۰۴ (۱۸ درصد کرم ، ۱۰ درصد نیکل) و نوع ۳۱۶ (۱۷ درصد کرم ، ۱۲ درصد نیکل و   ۲.۵ درصد مولیبدن می باشند. نوع ۳۰۴ برای استفاده در مناطق پاک شهری و روستایی مناسب است و ۳۱۶ برای مناطق عادی شهری، دریایی و صنعتی مناسب است. برای بعضی از محیط های سخت، نوع ۲۲۰۵ (مضاعف) که مواد آلیاژی بالایی دارد استفاده می شود و نوع ۴۳۰ (فریتیک) که فقط ۱۷ درصد کرم دارد و مقاومت آن در برابر خوردگی کمتر است برای داخل ساختمان مناسب تر است.

فولاد ضد زنگ را با نورد گرم به صفحه، میله و ورق تبدیل می کنند. قطعات نازک را با نورد سرد شکل می دهند و قطعات توپر سنگین از صفحات درست می شوند. می توان این محصول را ریخته گری و جوشکاری کرد و به راحتی از آن قطعات کوچکی چون اتصالات و کارهای آهنی معماری ساخت. سطح نهایی آن می تواند پولیش شده ، برس کاری شده، زبر، الگودار یا نیمرخ دار باشد. به علاوه فیلم اکسید طبیعی را می توان با روش های شیمیایی و الکتریکی برای همیشه بسته به ضخامت نهایی آن به رنگ های برنزی، آبی، قرمز، بنفش، طلایی یا سبز در آورد.

فولاد ضد زنگ هم در مقاطع استاندارد سازه ای در بازار یافت می شود و هم در مقاطع توخالی مدور، مربع یا مستطیلی و به خاطر مقاومت و نگهداری ارزان آن، به یک ماده مناسب برای سقف سازی، روکش کردن و دکوراسیون داخلی یا خارجی تبدیل شده است. مقاومت آن در برابر خوردگی آن را مشخصا برای پرچ ها در صفحه ستون و بست های دیوارها مناسب می سازد. طناب ها و بست های پایانی از فولاد ضد زنگ در سازه های کششی استفاده می شوند و محصولات ضد لک در تولید لوله ها، وسایل آبدارخانه و وسایل زه کشی که در آن ها پایداری و مقاومت در برابر خوردگی بسیار مهم هستند، استفاده می شوند.

فولاد ضد زنگ برهنه باید هر چند وقت یک بار شسته شود تا خصوصیات سطحی خود را حفظ کند. پوسیدگی در مکان های خورنده و داخل خاک باعث ایجاد لکه های زنگ به صورت آبله در سطح فلز می شود. خوردگی محل ترک های ریز در زیر واشرهای تنگ و محکم و ترک های ناشی از نیروهای مکانیکی در جایی که فلز تحت بار کششی بالا است، از عوارض استفاده از محصول با درجه نامناسب در محیط های بد و سخت هستند.

فولادهای پایدار در برابر گرما

انبساط در مقطع فولاد موجب کاهش مقاومت مکانیکی پروفیل های بزرگ می شود و این به علت سرعت اندک سرد شدن آن ها می باشد، می توان با اضافه کردن مقادیر کم عناصری چون کرم، منگنز، مولیبدن و نیکل به فولاد از انبساط آن جلوگیری کرد.

فولادهای پوشش دار

سال هاست که روکش کردن با روی روشی استاندارد برای محافظت از محصول در برابر خوردگی است. روکش کردن با روی به روش های زیر انجام می شود:

فلز را داخل روی مذاب فرو می بریم.

روی مذاب را بر فلز می پاشیم

در پودر داغ روی فولاد را وارد کرده پوشش می دهیم

از الکترولیز استفاده می کنیم.

در روش فرو بردن در فلز مذاب، فولاد را با حمام کردن در اسید تمیز می کنند و آن گاه در روی مذاب یا آلیاژ مذاب آهن و روی فرو می برند. روکش روی به عنوان مرزی فیزیکی بین محصول و محیط آن عمل می کند و از آن محافظت می کند و اگر خراش بردارد، روی خورده می شود و محصول سالم می ماند، آلیاژ آهن و روی سطح بهتری برای رنگ کردن یا جوش کاری ایجاد می کند. دوام فولاد روکش دار به ضخامت روکش در هر رو و محیط بستگی دارد.

موقعیت ساحلی و محیط های صنعتی که ترکیبات نمکی و دی اکسید گوگرد بالایی در هوای آن ها می باشد می توانند فرسودگی سریعی ایجاد کنند. قلیاهای موجود در سیمان، قیر و ملات های آهکی روکش روی را می خورند ولی در هر حال کلرید کلسیم که به عنوان ازودگیر به ملات ها اضافه می شود بسیار خورنده است و باید کم استفاده شود.

در اتصالاتی که برای آهن گالوانیزه انتخاب می شوند باید مراقب بود پیل دو فلزی با روی ایجاد نشود. به خصوص از تماس مس یا برنج با آهن گالوانیزه باید خودداری کرد، فلزات دیگر مثل سرب، آلومینیوم و فولاد ضد زنگ در هوای تمیز اثرات کمتری دارند ولی به طور کلی همه بست ها باید با واشرهای لاستیکی از رطوبت محفوظ و عایق بشوند. در جاهایی که فولاد با پوشش روی بایستی با چوب تازه یا چوب عمل آمده با افزودنی های با پایه مس محکم شود باید چوب را با رنگ قیری پوشاند. اگر روکش هنگام بریدن ، بست زدن یا جوش کاری صدمه ببیند باید آن را با رنگ های پر روی ترمیم کرد.

می توان فولاد گالوانیزه را به عنوان تزئین با مقاومت بالاتر در مقابل خوردگی رنگ کرد، به هر حال، اگر پرداخت نهایی آهن از جنس روی با درخشش معمولی باشد از زیر رنگ پیدا می شود و نوع با درخشش کمتر با آلیاژ آهن و روی برای رنگ آمیزی مناسب تر هستند.

فولاد با پوشش آلومینیوم – روی

این محصول با پوششی که متشکل از ۰.۵۵ درصد آلومینیوم و ۴۳.۵ درصد روی و ۱.۵ درصد سیلیسیم با دوام تر از فولاد پوشیده شده با همان ضخامت از روی خالص است و می توان آن را بدون محافظت بیشتر در محیط های معمولی استفاده کرد. به علاوه این آلیاژ به عنوان زیرسازی برای بعضی از پوشش های ارگانیک استفاده می شود.

فولاد با پوشش حلب سربی و فولاد با روکش سرب

سرب و حلب سربی، آلیاژی از سرب (۹۰-۸۰ درصد) و قلع (۲۰-۱۰ درصد) به عنوان سطوح نهایی برای فولاد و فولاد ضد زنگ برای کارهای روکش کاری و سقف سازی استفاده می شوند. برای پوشاندن فولاد ضد زنگ با یک لایه ۲۰ میکرونی حلب سربی می توان فولاد را در آلیاژ مذاب فرو برد.  فولاد ضد زنگ پوشیده شده با حلب سربی نسبت به پیل های دو قطبی مقاوم است و می توان آن را در تماس با سرب، مس، آلومینیوم یا روی به کار برد. جابجایی گرمایی آن مانند فولاد ضد زنگ است و می توان واحدهایی تا به طول ۹ متر را برای سقف یا روکش کاری استفاده کرد. ورق فولادی با روکش سربی برای پوشش نهایی یا سقف مناسب است و همان کارایی و خواص ضد پوسیدگی سرب را دارد.

به خاطر مقاومت فولاد، ورق را می توان برای قسمت های خود ایستای افقی، پوشش زیرین سازه ها آب روها و قطعات تا شده به کار برد. اتصالات را می توان با سرب داغ به روش معمولی که در مورد سرب اجرا می شود محکم کرد. بخش های انتهایی قطع شده را باید با لحیم کاری محافظت کرد.

فولاد پوشیده شده با مواد آلی

هم اکنون پوشش های آلی با اتصال گرمایی برای محصول ایجاد شده اند. از جمله پلاستیک ها P.V.C (پوشش رنگی)، پلی وینیل فلوراید ، پلی استرها و فیلم P.V.C.

از میان پلاستیک ها ، P.V.C در حال حاضر بیشتر بازار روکاری و سقف را به خود اختصاص داده است.

پوشش پلاستیک P.V.C: پلاستیک P.V.C را روی محصول پوشیده شده با روی- آلومینیوم با ضخامت ۰.۲ میلی متر استفاده می کنند. سطح پایانی آن درشت دانه، زمخت و چرم مانند است و در رنگ های زیادی موجود است. هرچند رنگ های مات برای سقف پیشنهاد می شوند. طرف دیگر معمولا با یک ماده ضد خوردگی پوشیده می شود و پرداخت آن پلی استر است، البته P.V.C برای محیط های خیلی سخت شیمیایی نیز مناسب است، باید در کارگاه و هنگام حمل و نقل دقت کرد تا سطح بیرونی صدمه فیزیکی نخورد، برای شرایط غیر دریایی با دوام ترین رنگ ها، دوامی حدود ۲۰ سال خواهند داشت. رنگ های تند و براق در مکان های ساحلی عمر کمتری خواهند داشت.

پوشش  P.V.F2: P.V.F2 که یک فلوئورکربن خنثی می باشد، به صورت پوشش های با ضخامت ۰.۰۲۷ میلی متر بر روی محصول  گالوانیزه به کار می رود، دوام رنگ آن در دمای زیر ۱۲۰ درجه سانتی گراد بالا است و برای استفاده در هر جایی مناسب است. سطح نهایی صاف است و به راحتی تمیز می شود، البته باید از آن محافظت زیادی کرد تا صدمه فیزیکی نبیند. در بین رنگ های آن رنگ براق نقره ای نیز وجود دارد.

پوشش پلی استر

محصول گالوانیزه با پوشش پلی استر یا پلی استر سیلیسیم، تولیدات اقتصادی هستند ولی در مکان های غیر سخت عمر میان مدت دارند. در استفاده خارجی، برای اولین نگهداری ۱۰ سال زمان لازم است ولی برای داخل مناسب تر هستند. از پلی استر – سیلیسیم نباید در مکان های دریایی یا داغ و مرطوب استفاده کرد. این دو نوع پوشش معمولا صاف هستند و ضخامت آن ها ۰.۰۲۵ میلی متر است.

لعاب

فولادهای پوشیده شده با لعاب، نور را به خوبی باز می تابانند و برای داخل مناسب هستند و به صورت کاشی برای چیدن سقف ها و دیوارها استفاده می شوند. این پوشش که معمولا ۰.۰۲۲ میلی متر ضخامت دارد، معمولا به آهن پوشیده شده با آلیاژ روی آلومینیوم اضافه می شود و تمیز کردن آن راحت است. رنگ استاندارد آن سفید براق است ولی رنگ های روشن دیگری نیز موجود هستند.

ایمیل

info@fooladesfahan.com

با ما در تماس باشید

031-32502621

031-32503803

09131005042

انبار شاهپور جدید

استان اصفهان، اصفهان، خیابان امام خمینی، خیابان شهید زرین، روبروی سنگ شهریار، سوله سفید رنگ

دفتر مرکزی

اصفهان، خیابان پروین، روبروی پارک کوهسار، مجتمع برنا5، طبقه اول، واحد 2