ورق گالوانیزه؛ آشنایی با انواع،کاربرد و خصوصیات مختلف + آخرین قیمت ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه؛ آشنایی با انواع،کاربرد و خصوصیات مختلف + آخرین قیمت ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه؛ آشنایی با انواع،کاربرد و خصوصیات مختلف + آخرین قیمت ورق گالوانیزه 1500 1000 فولاد اصفهان

ورق گالوانیزه چیست؟ ورق گالوانیزه (Galvanized Sheet) یکی از مهمترین محصولات فولادی است که به منظور مقاوم سازی سازه ها در برابر رطوبت و عوامل دخیل در زنگ زدگی ساخته شده اند. این نوع ورق ها کاربردهای بسیار گسترده ای دارند که به دلیل مقاومت آنها در برابر زنگ زدگی، قیمت مناسب و طول عمر بالاست؛ در ادامه بیشتر با این نوع ورق فولادی مقاوم آشنا خواهید شد.

steel

منظور از گالوانیزه چیست و چه تأثیری روی زنگ زدگی دارد؟

به طور کلی فولاد و آهن چون در برابر زنگ زدگی یا به عبارتی نفوذ اکسیژن و رطوبت و تشکیل ساختارهای شیمیایی مختلف مقاوم نیستند، باید برای محافظت از آنها، از لایه های محافظت کننده استفاده کرد. وقتی از صحبت از گالوانیزه می شود یعنی لایه ای از فلز روی که بر روی ورقه های فولادی کشیده می شود.

 

لایه روی (Zinc) که بر روی ساختارهای فولادی و آهنی کشیده می شود، ورقه های گالوانیزه ایجاد می کند. این ورقه ها حتی با شکسته شدن هم دچار خوردگی نمی شوند. در واقع این لایه جلوی واکنش بین ساختار آهنی و مولکول های اکسیژن را می گیرد.

 

انواع روش های تولید ورق گالوانیزه

برای روی اندود کردن یا ایجاد لایه ای از فلز روی بر سطح سازه های فولادی و آهنی از روش های مختلفی استفاده می کنند. محصولاتی که با این روش تولید می شوند، خصوصیات و ویژگی های خاص خودشان را دارند. در ادامه به طور مختصر هر کدام از روش ها را توضیح داده ایم:

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

۱- گالوانیزاسیون گرم (Hot-dip Galvanizing):

در این روش سازه فولادی یا آهنی درون حمامی از فلز روی مذاب فرو برده می شود. پس از آن مرحله خنک سازی آغاز می گردد تا لایه روی محکم بچسبد.

 

این روشی قدیمی و هنوز پرکاربرد است که روی به عنوان آند عمل می کند. این لایه مقاومت خوبی دارد و چند لایه است. با این حال برای سازه هایی که همیشه در معرض مواد اسیدی هستند یا در محیط دریایی و آب شور قرار گرفته اند زیاد کاربردی نیست و فایده ای ندارد.

 

۲- الکتروپلیت یا الکتروگالوانیزه (Electroplating):

در این روش از محلول سولفات روی یا سیانید تحت جریان الکتریکی برای روی اندون کردن ورق گالوانیزه استفاده می کنند. در این روش ضخامت لایه روی نسبت به شیوه قبلی کمتر است اما سطح آن صافی خوبی دارد. با این حال ضخامت آن قابل کنترل است. از طرفی ضخامت کم لایه روی، رنگ آمیزی آن را ساده تر می کند و ظاهر براق و خوبی هم به آن می بخشد.

 

۳- روش پیش گالوانیزه (Pre-Galvanization):

این نوع روش برای تولید ورق گالوانیزه مشابه با شیوه گالوانیزه گرم است. با این تفاوت که ورق فولادی یا آهنی ابتدا با مایع مخصوص تمیز شده و سپس وارد حمام روی مذاب می شود. در نتیجه محصول نهایتی یکپارچگی ساختاری بهتری دارد.

 

۴- گالوانیلینگ (Galvannealing):

این روش حساس بوده و زمان زیادی نیاز دارد. گالوانیلینگ ترکیبی از روش گالوانیزاسیون گرم و Annealing یا گداختگی است. در این روش ابتدا فرایند گالوانیزاسیون گرم انجام شده و سپس در کوره های مخصوص پخته می شود. در نهایت آلیاژی از روی و آهن به شکل ورق آلیاژی تولید می گردد.

 

انواع ورق گالوانیزه

ورق های گالوانیزه را می توان برحسب موارد و عوامل مختلف دسته بندی کرد. یکی از معیارهای دسته بندی این نوع ورقه های فولادی روی اندود شده، براساس شیوه ساخت و تولید است که در عناون قبلی به آنها اشاره کردیم. فاکتور براساس نوع فرمینگ یا شکل دهی آنهاست. در ادامه به طور مختصر به

هر یک از انواع ورق های گالوانیزه براساس نوع شکل دهی اشاره خواهیم کرد:

 

• ورق شادولاین

این نوع ورقه ها ضخامتی بین ۰.۳ تا ۰.۷ میلیمتر دارند. از این ورقه ها در ساخت پانل ساندویچی زیاد استفاده می کنند.

 

• ورق شیروانی

در رنگ های بسیار متنوع برای صنایع ساختمان سازی مثلا شیروانی خانه ها، سوله و واحدهای تولیدی به کار می رود. معمولا به فرم های ذوزنقه ای و طرح سفال تولید می شوند. ضخامت آنها بین ۰.۴ تا ۰.۶ میلیمتر است.

 

• ورق رول آف کرکره ای

: نوع دیگری از ورق شیروانی ولی به عنوان محافظ درب مغازه و کارگاه تولیدی است. ضخامت آنها بین ۰.۴ تا ۱ میلیمتر است.

 

• عرشه فولادی

در اسکلت فلزی ساختمانها از این نوع ورق گالوانیزه استفاده می کنند. ویژگی شاخص این نوع ورقه ها، سبکی، سرعت ساخت بالا،یکپارچگی ساختاری، ارزش بالا حتی پس از تخریب و غیره است.

 

• گاردریل

یکی از فرم ها و انواع بسیار رایج ورقه های گالوانیزه، گاردریل ها هستند. ضخامت ورقه ها در این حالت بین ۰.۷ تا ۱ میلیمتر است.

 

• ورق گالوانیزه رنگی

لایه رنگی که بر روی این ورقه ها دیده می شود در واقع پوشش پلیمری به منظور مقاوم سازی در برابر خوردگی است. این نوع ورق رنگی برخلاف نمونه های معمولی حتی اگر خراشیده هم شوند، خوردگی و تخریب ساختاری ایجاد نخواهد شد. تنوع رنگی آن به ۱۶ حالت می رسد. روش مایع و پودری برای رنگی کردن ورقه ها استفاده می شود. ضخامت آنها ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ میلیمتر است.

 

• ساخت بدنه کانکس

این نوع ورقه ها تحمل وزن و بار زیادی ندارند و بین ۰.۷ تا ۱ میلیمتر هم ضخامت دارند. با توجه به زیرساخت فولادی این ورقه ها، می توان بر روی آنها جوشکاری هم انجام داد.

 

  • کانال پیش ساخته

مثل کانال های کولر و تهویه مطبوع از انواع دیگر ورق گالوانیزه است. سیالات مختلف و هوا باعث ایجاد خوردگی و اکسیداسیون می شوند به همین دلیل با فرم دهی ورقه های گالوانیزه روی اندود، این عیب برطرف شده است. این نوع کانال ها تحمل بار خاصی ندارند.

 

خصوصیات ورق گالوانیزه

خصوصیات ورق گالوانیزه مشخص کننده نوع کاربرد، ویژگی ها و مزایای این نوع سازه های فولادی است. در ادامه به صورت موردی به این خصوصیات و ویژگی ها اشاره کرده ایم:

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

• روی اندود شدن سازه های فولادی مانع از خوردگی لایه زیرین می شود. به همین دلیل بسته به نوع روش گالوانیزاسیون می توان در محیط های مرطوب و خورنده استفاده کرد.

 

• ماندگاری و دوام این نوع ورق ها بسیار زیاد و در برخی موارد به ۷۰ سال می رسد

 

• فلز روی مورد استفاده در فرایند گالوانیزاسیون نه تنها یک لایه محافظ است بلکه چنین ویژگی را به لایه زیرین هم منتقل می کند

 

• جایگزین مناسب و مقرون به صرفه برای فولاد استیل یا ضد زنگ است

 

• با خراشیده شدن لایه روی (Zinc) محافظ، فولاد ورق گالوانیزه آسیب نمی بیند

 

• روش گالوانیزاسیون برای مقاومت نسبت به خوردگی نسبت به روش هایی مثل آندایزینگ هزینه بسیار کمتری دارد و نگهداری آن هم هزینه بر نیست

 

• بررسی سالم بودن ورق های گالوانیزه نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی ندارد و به صورت شهودی هم قابل بررسی است

 

• بسته به ضخامت لایه روی و نوع شیوه روی اندود کردن می توان به شکل دکوراتیو سازه های فولادی را رنگ کرد تا ورق گالوانیزه رنگی داشته باشید

 

وزن و ابعاد ورق گالوانیزه

معمولا ورق های گالوانیزه ابعاد مشخصی دارند که براساس آن می توان وزن هر ورق را به سادگی محاسبه کرد. به عنوان مثال طول این ورق ها ۲۰۰۰ یا ۲۵۰۰ میلیمتر و عرض آنها ۱۰۰۰ یا ۱۲۵۰ میلیمتر است. ضخامت این نوع ورقه ها از ۰.۳ میلیمتر تا ۲ میلیمتر متغیر می باشد.

ورق گالوانیزه

وزن ورق گالوانیزه را می توان از طریق ضرب کردن طول ورق در عرض در ضخامت و در چگالی (۷.۸۶ گرم بر سانتی متر مکعب) به دست آورد. وزن نهایی برحسب کیلوگرم خواهد بود.

این روش عموما برای محاسبه کلیه ورقه های فولادی نظیر ورق ضد سایش، استیل ضد زنگ و غیره به کار می رود. در عین حال این روش ساده ترین شیوه محاسباتی نیز هست.

قیمت روز ورق گالوانیزه

قیمت ورق گالوانیزه براساس فاکتورهای مختلف مثل ضخامت، طول، عرض و نوع روش گالوانیزاسیون، نوع کاربرد در صنایع مختلف و همچنین وزن نهایی تعیین می شود. ورق گالوانیزه اصفهان با بهترین مواد اولیه و جدیدترین تکنیک های روز دنیا تولید می شود. این نوع ورقه ها بیشترین میزان ماندگاری را دارند و به سراسر کشور ارسال می شوند.

شرکت فولاد اصفهان توانسته با در اختیار داشتن نیروی متخصص و کارآزموده و مجرب، خرید تجهیزات پیشرفته روز دنیا و تسلط بر روش های مختلف در تولید ورق گالوانیزه، بهترین محصولات را تولید کند.

در حال حاضر تولیدات این مجموعه به سراسر کشور ارسال شده و امکان سفارش بهترین محصولات در حجم دلخواه با ارسال فوری وجود دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و گرفتن قیمت روز ورق گالوانیزه با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

منبع:

.indmetalstrap.com

nationalmaterial.com

امتیاز شما به این مطلب